Швейцарська асоціація Hilfswerk Ukraine допоможе Львівській політехніці встановити вікна і двері в двох гуртожитках із пошкоджених через ворожий обстріл міста

Наталія Павлишин, Центр комунікацій
Швейцарська асоціації Hilfswerk Ukraine

Швейцарська асоціації Hilfswerk Ukraine від початку повномасштабної війни співпрацює з Центром збору гуманітарної допомоги Львівської політехніки. А після того, як від ворожих обстрілів постраждали гуртожитки Львівської політехніки, зголосилися доєднатися до допомоги у встановленні вибитих вікон і дверей.

― Фактично з перших днів повномасштабної війни, коли наш університет почав приймати вимушено переміщених осіб із територій, де точилися бої, асоціація Hilfswerk Ukraine надавала продукти харчування, засоби гігієни. До допомоги продуктами харчування доєдналася також Неурядова Міжнародна жіноча організація «Сороптиміст Інтернатіонал» (Швейцарський та Польський союзи). Сороптимістки — це жінки в професіях і бізнесі, які працюють разом на місцевому, національному та міжнародному рівнях, щоб навчати, розширювати можливості та сприяти жінкам і дівчатам задля покращення їхнього життя. Це була важлива допомога для тисяч людей, яких ми розселяли в навчальних корпусах та спортивних залах нашого університету. Надзвичайно вдячні за небайдужість і підтримку, ― зазначив співголова Центру збору гуманітарної допомоги Юрій Малиновський.

Довідавшись про руйнування Студмістечка через обстріл міста, представники асоціації Hilfswerk Ukraine приїхали до Львова, щоб на власні очі побачити і оцінити ситуацію.

― Побачені масштаби руйнувань їх нажахали. Важливо, що це була велика делегація разом із журналістами. Вони надали розголосу тим звірствам, які чинять росіяни на нашій землі. Представники асоціації Hilfswerk Ukraine з директором Студмістечка Ігорем Гельжинським пройшли гуртожитками, щоб зрозуміти, як можуть допомогти. Адже вже невдовзі студенти повернуться з канікул і їх необхідно забезпечити належними умовами проживання. Розуміючи, наскільки критичною ситуація, вони відгукнулися допомогти встановити вікна, двері, комунікації, які пошкодило від ударної хвилі, ― додав Юрій Малиновський.

Як пояснив Юрій Малиновський, представники асоціації Hilfswerk Ukraine, консультуючись із дирекцією Студмістечка Львівської політехніки, погодили кошторис на виготовлення і встановлення вікон у двох гуртожитках, зняли розміри і замовили їх виготовлення. Надалі визначатимуть пріоритетність і почерговість монтування.

Нагадуємо, Львівська політехніка оголошувала також збір коштів серед випускників університету та небайдужих людей на відновлення пошкоджених гуртожитків. Зібравши суму 153 тисячі гривень і 40 євро, збір закрили. Це рішення було зумовлене тим, що допомогти Університету відновити пошкоджені споруди зголосилися деякі благодійні організації, зокрема МОМ, яка повністю відремонтує гуртожитки № 4 і № 10, а також «Якість життя», що відновлюватиме пошкодження в гуртожитку № 6. Насамперед ідеться про встановлення вікон і ремонт дверей. Також тривають переговори про відновлення гуртожитків № 1 і № 3. Є й інші організації, які хочуть допомогти нашому університету.

Зібрану з пожертв суму вирішили спрямувати на ремонтні потреби, яких не охоплять благодійники — провідна міжурядова Міжнародна організація з міграції (МОМ) і ГО «Якість життя». Ухвалили рішення, що ці кошти спрямують на встановлення 18 вікон у гуртожитку № 11 (вул. Лукаша, 5).

 

Hilfswerk Ukraine (Організація допомоги Україні) (Швейцарія) ― неприбуткова асоціація, заснована 26 лютого 2022 року, у відповідь на гуманітарну кризу, спричинену війною.

Завдяки досвіду та людським ресурсам у Львові «Акції допомоги Західній Україні», яку очолював Почесний громадянин м.Львова, Почесний проф.Мед.Університету Роберт Готц ТІ (+2021 помер) був заснований і керований з 1992 року у співпраці з Юргом Штройлі старшим (+2017 помер) для пом’якшення довгострокових наслідків розпаду Радянського Союзу та аварії на Чорнобильській АЕС.  

Координатор в Україні та нинішній президент асоціації Hilfswerk Ukraine, Юрг Штройлі, пов’язані з Проф.Робертом Готцем протягом 30 років.

Гасло Hilfswerk Ukraine : «Щастя потрібно передати»

Швейцарська асоціації Hilfswerk Ukraine Швейцарська асоціації Hilfswerk Ukraine