Завідувач кафедри міжнародної інформації Василь Гулай про створення кібервійськ в Україні та досвід Ізраїлю

За матеріалами ІА «Дивись.info»
Василь Гулай

В Україні створять кібервійська. Про це вже неодноразово заявляв секретар Рада національної безпеки і оборони України Олексій Данілов. Зокрема, посадовець сказав про це під час свого робочого візиту до Литви, а згодом повторив у студії програми «Свобода слова Савіка Шустера». «Ми сьогодні дійсно в таємному режимі розглядали питання про створення кібервійськ нашій державі. І сьогодні це рішення, я можу сказати, єдине, що його підтримали всі 21 член, присутній на засіданні, одноголосно. Я думаю що найближчим часом… через, скажімо так, короткий проміжок часу, буде указ президента», – сказав Олексій Данілов.

Створення в Україні нового роду військ (кібервійськ) можна не тільки підтримати, але намагатися впливати чи навіть контролювати процес її практичного втілення, щоби не перетворилася на черговий «прожект», вважає Василь Гулай, доктор політичних наук, професор, завідувач кафедри міжнародної інформації Національного університету «Львівська політехніка», голова громадської організації «Центр інформаційно-комунікативного менеджменту»:

– Цілком очевидно, що в умовах сучасного інформаційного протиборства такий новий рід військ як кібервійська не видається фантастикою, але є конче необхідним для виконання завдань як оборонного, так атакуючого характеру в кіберсфері.

Коли говорити власне про національну модель функціонування системи кіберзахисту, каже експерт, то окремо варто вивчати та запозичувати окремі елементи із досвіду Держави Ізраїль:

– Так, з метою інституційної оптимізації процесів забезпечення кібербезпеки ізраїльський уряд 17 грудня 2017 року схвалив пропозицію прем’єр-міністра країни про об’єднання Національного кіберштабу і Національного управління з кіберзахисту в єдину Національну службу кібербезпеки, яка буде відповідати за всі аспекти кіберзахисту: від формування засад державної політики та нарощування технологічних потужностей до оперативної роботи спеціальних підрозділів. Ця структура також відповідатиме за усі аспекти кібероборони в цивільному секторі з метою налагодження ефективної координації та взаємодії між державою та приватним сектором. Очікується, що Національна служба кібербезпеки Ізраїлю як новостворена комплексна державна структура стане платформою реалізації цілеспрямованої та виваженої політики у боротьбі з кіберзлочинністю, тероризмом, поєднуючи спроможності військового та цивільного секторів. Ця структура також відіграватиме важливу роль у захисті інтересів громадян, суспільства та держави в кіберпросторі.

У 2017 році Ізраїль увійшов у десятку найкращих країн світу за рівнем підготовки та результативності діяльності кібервійськ: щорічне фінансування становить 150 мільйонів доларів США, а штат хакерів налічує понад 1000 осіб. Цей рейтинг очолюють США з фінансуванням галузі у розмірі 7 мільярдів доларів США на рік та 9 тисяч хакерів (друге місце посідає Китай – 1,5 мільярдів доларів США державного фінансування та 20000 хакерів).

Для забезпечення повноцінної та ефективної системи кібербезпеки уряд Ізраїлю ініціює і підтримує програми навчання спеціальних кадрів, а також інформаційні програми для населення країни, наприклад, навчання школярів навичкам цифрового захисту. Крім того, в країні підтримується кілька освітніх програм для молоді віком 16–18 років. Вважаємо, що освітня програма у сфері кібербезпеки є позитивним фактором, який дає змогу поширити серед населення відомості з інформаційної безпеки. У рамках масштабної боротьби з хакерами Ізраїль спільно з США реалізує проєкти шкільної та дошкільної освітньої підготовки у сфері кібербезпеки. З 2016 року уряд Ізраїлю запровадив нову категорію робочих віз для іноземних спеціалістів, які залучаються вітчизняними компаніями у сфері високих технологій. Отже, з постачальника стартапів Ізраїль поступово перетворюється на міжнародний центр високих технологій.

На цьому фоні держава Ізраїль дедалі активніше залучає до співпраці у сфері забезпечення кібербезпеки компанії приватного сектору. У 2017 році в Ізраїлі у секторі кібербезпеки було задіяно 420 підприємств, а на кіберіндустрію витрачено 815 млн. доларів США. Невипадково держава Ізраїль зарекомендувала себе як світовий лідер у сфері інноваційних кібертехнологій.

Таким чином, ізраїльський досвід дозволяє як сформувати ефективну військову структуру кібервійськ, так залучати до виконання певних завдань окремі приватні компанії, що, з огляду на тенденції розвитку ІТ-індустрії України останніх років є однозначно перспективним.

Докладніше про створення в Україні кібервійськ – на сайті Інформаційної агенції «Дивись.info».