Викладачі катедри української мови ґрунтовно готують студентів до участі у міжнародних мовних конкурсах

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
Переможці конкурсів

Викладачі катедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук Львівської політехніки щороку проводять університетський етап Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика й Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, який об’єднує залюблених у рідне слово студентів. Переможці університетського туру часто посідають призові місця в обласному та всеукраїнському етапах.

Цьогоріч студенти Національного університету «Львівська політехніка» також стали переможцями обласного етапу XIV Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка та XXIV Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. З цієї нагоди департамент освіти і науки Львівської обласної військової адміністрації нагородив студентів-переможців та їхніх викладачів, а ректор Львівської політехніки Юрій Бобало вручив нагородженим відзнаки департаменту під час засідання Вченої ради Університету 30 січня 2024 року.

Доцентка катедри української мови Галина Городиловська розповідає, що студенти Львівської політехніки неодноразово посідали призові місця в університетському етапі міжнародних конкурсів знавців української мови імені Петра Яцика та імені Тараса Шевченка. Безперечно, основною складовою успіху в конкурсах є ґрунтовна підготовка, яку викладачі проводили зі спудеями.

– Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика, що давно став традицією для нашої катедри – це конкурс, який пропагує знання мови. Як відомо, Петро Яцик – видатний меценат, який у 40-х роках минулого століття емігрував до Канади, де став одним із найбагатших людей, вкладав кошти в розвиток і підтримку української мови та культури. Конкурс має на меті утвердження престижу української мови серед студентської молоді, створення умов для її творчого зростання, вдосконалення мовної грамотності й культури мовлення, виховання шанобливого ставлення до традицій українського народу. Цьогоріч він стартував 27 жовтня, у День української писемності та мови, коли в Україні традиційно відбувається диктант національної єдності (університетський етап розпочався 1 листопада, у день пам’яті Петра Яцика).

Катедра української мови також проводить університетський етап Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. Ці два конкурси свідчать про неабиякий інтерес студентів до гуманітарних знань.

Наше завдання – максимально допомогти саме тим студентам технічних спеціальностей, які в майбутньому працюватимуть у сфері державного управління. Зрозуміло, що світ постійно розвивається і кожній людині потрібно знати не лише мову ділового світу, а й рідну мову, культуру, традиції, які є основою самодостатньої нації. Так є в усіх цивілізованих державах. Без цих надважливих цінностей неможливо сформувати гідного громадянина та доброго фахівця. Наша катедра розуміє цю відповідальність, тому гуртує студентів-політехніків довкола таких цінностей, систематично проводячи університетські етапи конкурсів, – пояснила доцентка.

Ділячись враженнями від участі у Міжнародному конкурсі з української мови імені Петра Яцика, Валерія Мєшкова наголосила, що сьогодні вкрай важливо підтримувати рідну мову, а особливо тих, хто формуватиме майбутнє України.

– Нещодавно я взяла участь у Міжнародному конкурсі з української мови імені Петра Яцика. Перше, що хотіла б зробити, – це подякувати всім, хто організовував цей захід, адже ви справді робите великий внесок у розвиток нашої мови. Також хочу відзначити Національний університет імені Івана Франка, де відбувався обласний етап конкурсу, зокрема його неперевершену архітектуру, яка надихала мене на успішне виконання завдань. Загалом вони не були для мене важкими, але одне з них здалося мені незвичним і досить цікавим. Треба було поряд зі старими назвами наших міст написати їхні нинішні назви. Це завдання показує, що крім мови ми маємо знати й історію України.

Упевнено можу сказати, що й надалі братиму участь у цьому конкурсі, адже для мене це не просто змагання, а можливість показати свої знання, любов та повагу до мови, яка є частиною нашої національної ідентичності. Також сподіваюся, що з кожним роком бачитиму дедалі більше охочих показати свої вміння на цьому конкурсі, – каже студентка.

Вітаємо переможців і зичимо їм, щоб вогник любові до українського слова ніколи не згасав у їхніх серцях!

Фото із вручення нагород Фото із вручення нагород Фото із вручення нагород