Відновлення порушених земель: команда ІСТР здобула перемогу в хакатоні Vacuum Deep Tech Acceleration

Національний фонд досліджень України
Фото з хакатону

Команда Інституту сталого розвитку імені В’ячеслава Чорновола Національного університету «Львівська політехніка», якою керує завідувач кафедри екології та збалансованого природокористування Мирослав Мальований, взяла участь у хакатоні Vacuum Deep Tech Acceleration і виграла доступ до акселераційних програм Science Intensive Innovation та Development and Renovation. Під час змагань вчені презентували проєкт «Відновлення порушених земель» і разом із менторами опрацьовували ідеї щодо їхньої комерціалізації.

Хакатон Vacuum Deep Tech Acceleration тривав три дні, з 1 по 3 березня, у ньому взяли участь понад 100 учасників (офлайн та онлайн), 53 ідеї було подано на розгляд журі.

Львівські політехніки презентували на хакатоні результати, отримані під час виконання проєкту «Розробка комплексної технології отримання та використання субстратів на основі органовмісних відходів і природних сорбентів для потреб біологічної рекультивації та ремедіації техногенно порушених земель».

Команда Інституту сталого розвитку імені В’ячеслава Чорновола планує продовжити роботу з Львівським комунальним підприємством «Зелене місто», виготовити кілька промислових партій субстрату і використати його для рекультивації Грибовицького сміттєзвалища.

«Це буде пілотний, демонстраційний проєкт, – пояснив Мирослав Мальований. – Результати покажемо іншим комунальним підприємствам України. Переконані, що це хороший спосіб відновити техногенно порушені землі, яких, на жаль, дуже багато. Сподіваємося вже у найближчому майбутньому побачити на місці порушених земель зелені галявини й парки».

Акселерація реалізується за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України», Міністерства освіти і науки України, Міністерства цифрової трансформації України та Міністерства економіки України спільно з Київським академічним університетом, Ukrainian Startup Fund, програми YEP Accelerator.

Докладніше – на сайті Національного фонду досліджень України.