Перед політехніками відкриються нові обрії: українські та зарубіжні фірми зацікавлені у співпраці з Університетом

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
гості з Дніпра

Останнім часом до Львівської політехніки приїжджає дедалі більше представників фірм і підприємств України та зарубіжжя. Вони зацікавлені у тісному поєднанні науки і практики, готові допомагати у підготовлюванні висококваліфікованих кадрів.

Від намірів – до конкретних дій

Нещодавно про свої наміри – підписати угоду про співпрацю зі Львівською політехнікою – висловилися представники КБ «Південне». А минулого тижня, не відкладаючи добру справу надовго, до Львова знову прибули гості з Дніпра. Цього разу вони зустрілися з проректорами університету професорами Надією Чухрай та Дмитром Федасюком, директорами інститутів і завідувачами кафедр, які безпосередньо зацікавлені у тісній співпраці. Присутні окреслили спектр проблем, які могли б вирішувати спільно. Вони домовилися невдовзі створити робочу групу з політехніків і дніпровських конструкторів для того, щоб окреслити конкретний, покроковий план дій.

Якщо справа рухатиметься так і надалі, то незабаром перед політехніками відкриються нові обрії. І не лише на науковому поприщі. Новації чекатимуть і студентів. Але найуспішніших. Вони зможуть втілювати свої плани у життя й отримувати гідну платню не лише за кордоном, а й у своїй країні.

Цього ж дня угоду про співпрацю підписали: від Політехніки – ректор університету професор Юрій Бобало, від КБ «Південне» – заступник Генерального директора з наукової та навчальної роботи, кандидат технічних наук Олександр Кашанов. Сторони обмінялися подарунками, пообіцявши незабаром перейти від намірів до конкретних справ.

Підприємство майбутнього

Підприємці Львівщини, очільником яких є Ростислав Сорока, зацікавлені в тому, щоб підприємства західного регіону співпрацювали із зарубіжними партнерами й виготовляли конкурентну продукцію. Тому всіляко підтримують очільника Асоціації машинобудування Богдана Щевціва, ініціатора поїздки до Китаю задля вивчання їхнього досвіду. Щоб реально втілити задум у життя – рекомендували створити на базі Товариства з додатковою відповідальністю «Стрий Авто», яке очолює Юрій Карплюк, експериментальний майданчик для співпраці, адже «є технології, є довіра, бажання працювати, можливості і підтримка».

Саме ж Товариство вже дев’ять місяців співпрацює з китайською компанією «Беінські енергетичні системи електричного та автоматичного устаткування». Об’єднавши зусилля (як повноправні партнери), планують створити спільне і перспективне підприємство майбутнього, яке випускало б конкурентні на світовому ринку електричні автобуси й водночас долучити до використання електричного транспорту західний регіон і Україну загалом. Але для цього потрібні висококваліфіковані кадри, які може готувати Львівська політехніка. Саме тому днями до політехніків завітала китайська делегація (менеджери Ліу Ян і Лін Хенжи та інженери Чен Є і Жу Лімінг) разом із Ростиславом Сорокою та Юрієм Карплюком. Вони зустрілися з проректором професором Олегом Матвійківим, представниками Інституту інженерної механіки та транспорту, завідувачами кафедр інших інститутів.

Після презентацій сторони обговорили конкретні кроки щодо співпраці, зокрема підготовки кадрів для заводу. Як слушно зауважив директор ІІМТ Олексій Ланець, інститут готовий до співпраці, але певні кроки має зробити й китайська компанія, адже для доброї підготовки кадрів інститут має мати відповідну лабораторію зі сучасним китайським обладнанням. Приємно, що гості його почули й пообіцяли посприяти цьому.

На плідну співпрацю сподівається і завідувач кафедри автомобілебудування Орест Горбай, бо «всі готові долучитися до виробництва електроавтобусів». Для цього мають знати все про особливості китайської продукції і викладачі, і студенти. На черзі – підписання угоди, за якою в ІІМТ навчатимуть своїх вихованців за сучасними технологіями.

Ростислав Сорока зазначив, що підприємці готують проект «Кадровий бізнес», за яким компанія (як абонент), замовлятиме на біржі спеціалістів. Підприємці Львівщини моніторитимуть ринок вакансій, виконуючи роль посередників між компанією і біржею, і гарантуватимуть працевлаштування найкращих кадрів.

– Хочемо збудувати іншу модель виробництва, бо ті, що в нас є, на жаль, не дуже ефективні, – відзначив Ростислав Сорока. – Робитимемо «приціл» на конкретні фірми і визначатимемо потрібну для них кількість кадрів. Проект втілюватимемо у життя якнайшвидше. Дуже прошу студентів повірити в нього, реєструватися згодом на біржі праці й творити нову історію своїми руками.

гості з Дніпра гості з Дніпра гості з Дніпра гості з Дніпра гості з Дніпра гості з Дніпра гості з Дніпра