У п’ятому навчальному корпусі Політехніки відкрили другу чергу сонячної електростанції

Юрій Мартинович, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з відкриття сонячної електростанції

Уже майже два роки в Інституті енергетики та систем керування на кафедрі електроенергетики та систем управління функціонує навчальна лабораторія зі сонячною електростанцією.

Цю станцію та лабораторію відновлюваної енергетики створили у співпраці кафедри ЕСУ з компанією «Еко-Оптіма» й Асоціацією випускників Львівської політехніки. В Політехніці пересвідчилися в її якісній роботі та вирішили розширити можливості для практичних занять студентів.

Завідувач кафедри ЕСУ Михайло Сегеда розповів, що після запуску другої черги сонячної станції, її потужність становить уже 6,4 кВт.

«Генерація енергії здійснюється в електромережу Львівської політехніки. Тож вона ще й зменшує енерговитрати Політехніки. Фактично з теперішніми потужностями можна живити весь п’ятий корпус. За рік реально згенерувати майже 10 МВт годин електроенергії», – сказав Михайло Сегеда.

Головний інженер проєктів напряму відновлюваних джерел енергії компанії «Еко-Оптіма» Юрій Федак (до речі, теж випускник Політехніки) зауважив, що теперішня потужність сонячної електростанції дозволить зекономити близько 20 тис. грн на рік.

«Ми безпосередньо долучилися до спорудження цієї сонячної електростанції, надали сонячні модулі, допомогли з під’єднанням. Таке обладнання використовують і на промислових сонячних станціях. Тому студенти навчатимуться того, що буде актуально ще 10 – 15 років. У майбутньому матимуть справу з цим на роботі. Зараз напрям відновлюваної енергетики дуже актуальний. Теплові та атомні станції не будують, а лише реконструюють. Натомість споживання електроенергії з кожним роком дедалі зростає. Тому за відновлюваною енергетикою – майбутнє», – розповів Юрій Федак.

У перспективі на даху кафедри може бути розміщено й третю чергу цієї сонячної електростанції. Тоді потужність становитиме до 10 кВт.

Студенти кафедри оглянули нові сонячні моделі й говорять, що це перспективний напрямок навчання.

«Нам це потрібно, бо моделі можна використовувати, як готовий навчальний макет, але в реальних умовах. Тут, звичайно, здобуватимемо практичні навички. Знімати показники й дивитися, як це працює в реальних умовах. Звісно, що є багато нюансів із сонячною енергетикою. Модулі можуть до 20 років більш-менш ефективно працювати, та з кожним роком їх ККД зменшується, але на загал це дуже перспективно», – висловив свою думку студент третього курсу ІЕСК Іван Мелько.

В Асоціації випускників бачать у сонячних панелях можливість для розвитку амбітного проєкту під робочою назвою «Арт-простір Львівської політехніки», метою якого є не тільки створити локації для відпочинку студентів, а й для навчальних та практичних цілей. Зокрема використати територію кампусу для розміщення джерел альтернативної енергії, щоб студенти могли підживлювати свої гаджети чи електричний транспорт.

«Асоціація випускників зацікавилася цим проєктом і зробила свій організаційний внесок, щоб це було зреалізовано. Ми розробляємо концепцію середовища академічного містечка. Хочемо змінити функційне наповнення території. Тому шукаємо можливості поєднати бізнес із академічною спільнотою для створення нових якісних проєктів, які принесуть користь усім: для Політехніки – нові можливості, а для бізнесу – майбутні працівники. Ми охоче допомагаємо кафедрам, які генерують цікаві ідеї і прагнуть покращити навчальний процес в університеті. Кафедра ЕСУ належить до таких», – зауважив голова Асоціації випускників Львівської політехніки Ігор Павлішевський.

Читайте також: Ігор Павлішевський, голова Асоціації випускників Львівської політехніки: «Реальні проєкти, ось що об’єднує бізнес і науку»

До речі, на кафедрі електроенергетики та систем управління завершують внутрішні опоряджувальні ремонти з облаштування інфраструктури. Уже майже повністю відремонтовано аудиторний фонд та коридори. Нагадаємо, що в кінці грудня 2019 року саме на цій кафедрі відкрили першу чергу сонячної електростанції.

Фото з відкриття сонячної електростанції Фото з відкриття сонячної електростанції Фото з відкриття сонячної електростанції Фото з відкриття сонячної електростанції Фото з відкриття сонячної електростанції Фото з відкриття сонячної електростанції Фото з відкриття сонячної електростанції Фото з відкриття сонячної електростанції Фото з відкриття сонячної електростанції Фото з відкриття сонячної електростанції Фото з відкриття сонячної електростанції Фото з відкриття сонячної електростанції