Ігор Павлішевський, голова Асоціації випускників Львівської політехніки: «Реальні проєкти, ось що об’єднує бізнес і науку»

Валентина Софілканич, Центр комунікацій Львівської політехніки
Ігор Павлішевський

Альтернативні джерела енергії – не новий, але досі прогресивний і перспективний напрям енергетики. Їх популяризація належить до пріоритетних завдань вітчизняної електроенергетики, а завдання університетів – передовсім зацікавити студентів цією галуззю й підготувати добрих фахівців, яких сьогодні бракує.

Асоціація випускників Львівської політехніки готує до реалізування амбітний проєкт під робочою назвою «Арт-простір Львівської політехніки», метою якого є не тільки створити локації для відпочинку студентів, а й для навчальних ціле. Також використати територію кампусу для розміщення джерел альтернативної енергії. Проєкт передбачає максимально комплексний підхід до його реалізування, що дасть змогу залучити бізнес, викладачів і студентів різних спеціальностей.

Кафедра енергетики та систем управління запропонувала розмістити сонячні панелі на дахах окремих корпусів, для того, щоб із користю використовувати всі ресурси території. Насамперед сонячні панелі та вітряки матимуть практичне значення і вироблятимуть електрику для університету. Паралельно з цим вони виконуватимуть навчально-демонстраційну функцію, і слугуватимуть наочним матеріалом для студентів, які вивчатимуть альтернативну енергетику. На сьогодні вивчається ландшафт – усі доступні для розміщення електростанцій майданчики, щоб обрати найбільш сприятливі локації. За попередніми планами найбільше підходять дахи 1, 2, 4 і 5-го навчальних корпусів.

«Ми створюємо навчально-виробничі майданчики, де би наші студенти, викладачі і представники бізнесу мали можливість реалізувати свої компетенції. І для Політехніки це стало б справжнім проривом, адже теорія трансформувалась б у конкретні результати»,– розповідає Ігор Павлішевський, голова Асоціації випускників Львівської політехніки.

Завідувач кафедри енергетики та систем управління Михайло Сегеда бачить у цьому проєкті серйозну базу для практикування своїх студентів. На його думку найкращих із них можна залучити до проєкту ще в ході його реалізування, і розглядається можливість призначення їм іменних стипендій за це. Оскільки навчальна програма націлена на вивчення традиційних джерел енергії, такі навчально-демонстраційні майданчики також важливі для популяризації вивчення альтернативної енергії серед студентів.

Показовим є те, що в цьому проєкті зацікавлені представники бізнесу, а саме компанія «Еко-оптіма», яка готова не тільки інвестувати в нього гроші, а й час та знання, і в процесі реалізування показати, чого вимагає сучасний ринок праці від фахівців у цій галузі. Цього, за словами Тараса Федака, директора з розвитку компанії, дуже не вистачає в ході навчання, і молодих фахівців багато чому треба додатково навчати вже безпосередньо в процесі роботи.

«Нам бракує кваліфікованих фахівців, а Політехніка, це інституція, яка готує їх, і ми хотіли б долучитися до цього процесу. Також паралельно хочемо придивитися до фахівців, задіяних у проєкті, і в майбутньому пропонувати їм роботу», – таку мету перед собою поставив Тарас Федак, директор із розвитку компанії «Еко-оптіма».

Підсумовуючи, зазначимо, що з’явилася можливість Політехніці заявити про себе не тільки як модерний та прогресивний ЗВО, а й надійний партнер та інвестор в актуальних проєктах. На жаль, бізнес досі розглядав Політехніку як закриту самодостатню структуру, а такі ініціативи демонструють важливість співпраці та об’єднання приватних структур із науковцями.

Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці