Професори Львівської політехніки профінансували двотомне видання шрифтом Брайля

Ірина Мартин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Професор Дмитро Федасюк вручає книжку для незрячих «Цікава хімія»

У Ресурсному центрі освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами репрезентували книжку для незрячих «Цікава хімія» авторства Юлії Смаль. Над її підготовкою тривалий час працювали фахівці Ресурсного центру і видавництва Львівської політехніки. А профінансували видання двоє науковців університету – завідувач кафедри програмного забезпечення Дмитро Федасюк і професор кафедри електронних засобів інформаційно-комп’ютерних технологій Володимир Павлиш. Нещодавно вони отримали Державну премію в галузі освіти й вирішили саме так розпорядитися нею – віддати на друк книжки шрифтом Брайля й озвучену версію, зашифровану у QR-коді. Частину своєї премії професор Федасюк також пожертвував на придбання мобільника для незрячого Толика Нечкалюка з Вінниччини.

Очільниця Ресурсного центру Оксана Потимко та її колеги захоплені таким вчинком професорів Політехніки і вважають його гідним.

На представлення книжки прибули незрячі діти з різних областей, учасники «Різдвяної казки на білих лапках», яку вони створили разом із гуртом «Піккардійська терція». Прем’єра цього театралізованого дійства відбулася 29 грудня на сцені Центру Довженка.

Та повернімося до «Цікавої хімії», яку її авторка Юлія Смаль означила як життєпис речовин. Як жартома наголосила Оксана Потимко, це не підручник з хімії, а захопливий опис хімічних процесів. Авторка книжки цікаво й доступно описує з погляду хіміка те, що нас оточує: продукти харчування, кисень, сонячне тепло, процес горіння тощо, пропонує цікаві досліди й експерименти, розповідає про світ атомів і молекул.

Втішно, що тепер 50 томів «Цікавої хімії» потрапить до незрячих дітей з усієї України, а також поповнить міські бібліотеки й книгозбірні спеціалізованих шкіл-інтернатів.

Фото із зустрічі в Ресурсному центрі Фото із зустрічі в Ресурсному центрі Фото із зустрічі в Ресурсному центрі Фото із зустрічі в Ресурсному центрі Фото із зустрічі в Ресурсному центрі Фото із зустрічі в Ресурсному центрі Фото із зустрічі в Ресурсному центрі Книжка для незрячих «Цікава хімія» Книжка для незрячих «Цікава хімія»