Христина Бурштинська та Анатолій Загородній стали почесними професорами Львівської політехніки

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Ілюстрація до матеріалу

У Львівській політехніці під час урочистого засідання Вченої ради звання почесного професора удостоїли докторку технічних наук, професорку кафедри фотограмметрії та геоінформатики Інституту геодезії Христину Бурштинську і колишнього проректора з науково-педагогічної роботи, багатолітнього завідувача кафедри обліку та аналізу професора Анатолія Загороднього.

Майже пів століття праці ― для Політехніки

Представив професора Анатолія Загороднього директор Інституту економіки і менеджменту професор Олег Кузьмін, окресливши головні віхи його наукової діяльності.

― У Львівській політехніці Анатолій Григорович працює з 1979 року. За ці роки пройшов шлях від асистента кафедри до проректора, заснував і розвинув кафедру обліку та аналізу, якою керував 14 років. Брав участь у розробленні низки нормативних положень Міністерства освіти і науки України та понад 60 нормативних документів, що регламентують навчальну й методичну роботу університету. Нині є очільником Науково-методичної ради університету та головою бюджетної комісії Вченої ради Львівської політехніки. Також Анатолій Григорович є виконавчим директором Благодійного фонду розвитку Львівської політехніки. За час своєї наукової діяльності підготував та видав близько 30 навчальних посібників і 8 підручників, деякі з них перевидавали багато разів, а п’ять ― стали переможцями чи призерами університетського конкурсу підручників і навчальних посібників. Із 2002 року науковець працює над кафедральною проблематикою, опублікував 15 монографій та близько 200 наукових статей, ― зазначив Олег Євгенович.

Анатолій Загородній за свою роботу здобув чимало високих нагород, серед яких: грамота Верховної Ради України, нагрудний знак Міністерства освіти і науки України «Відмінник освіти України», премія імені Івана Огієнка в галузі освіти за створення першого україномовного фінансового словника та інші.

Після складання урочистої присяги почесний професор Анатолій Загородній подякував тим, хто підтримує його на життєвому і професійному шляху.

― Наступного року, сподіваюся, відзначатимемо 50-ліття, коли я вперше переступив поріг своєї альма матер. З того часу вся моя трудова діяльність пов’язана з Львівською політехнікою. За ці роки зроблено немало, та найбільшими своїми досягненнями вважаю створення і багаторічне керівництво, становлення і розвиток кафедри обліку та аналізу, а також те, що 16 аспірантів під моїм керівництвом успішно захистили дисертації. Я доклався до здобуття освіти сотень спеціалістів, бакалаврів, магістрів. Здобутком є також програма подвійних дипломів із Гірничо-металургійною академією в Кракові. Вже десять років наші студенти мають можливість безоплатно навчатися в цьому закладі вищої освіти, ― підкреслив Анатолій Григорович.

Окремо професор подякував своїй дружині, яка була присутня на урочистій церемонії, наголосивши, що завдяки її підтримці вдалося так багато часу і сил вкласти в розвиток Політехніки.

«Нам пощастило працювати з такою непересічною особистістю, як Христина Бурштинська»

До присвоєння почесного звання професорку Христину Бурштинську представив директор Інституту геодезії професор Корнилій Третяк, акцентувавши на досягненнях науковиці в галузі фотограмметрії та геоінформатики.

― Докторка технічних наук професорка Христина Бурштинська ― яскрава та багатогранна постать. Нам усім пощастило працювати з такою непересічною особистістю. Її безмежний світогляд і невтомна працьовитість надихають. Христина Василівна працює у Львівській політехніці з 1963 року, обіймаючи різні посади на кафедрі аерофотогеодезії. У 2003 році успішно захистила докторську дисертацію на тему «Теоретичні та методологічні основи цифрового моделювання рельєфу за фотограмметричними та картографічними даними». Є видатною науковицею з дистанційного зондування землі. Основний напрям досліджень професорки пов’язаний із побудовою цифрових моделей місцевості рельєфу за аерокосмічними знімками і дистанційним зондуванням землі та геоінформаційними системами, ― зазначив Корнилій Третяк.

Лаудатор також акцентував на тому, що Христина Бурштинська брала участь у низці держбюджетних та госпдоговірних тем, була керівницею і виконавицею міжнародного проєкту «Захист історичного культурного ландшафту з метою розвитку регіональних особливостей для місцевої економіки».

― Особливої уваги заслуговує також поєднання професійної та громадської роботи. З 1991 року Христина Василівна незмінно очолює Товариство «Просвіта» та є членом обласної ради Товариства «Просвіта». З того часу ініціює й організовує різноманітні просвітницькі заходи. За свою невтомну діяльність і здобутки Христина Бурштинська відзначена різними нагородами: нагрудним знаком «Відмінник освіти», Почесною грамотою Верховної Ради України, Почесною грамотою Міністерства освіти, орденом княгині Ольги ІІІ ступеня тощо, ― наголосив Корнилій Романович.

Після складання присяги Христина Бурштинська виголосила інавгураційну промову, присвятивши її протистоянню України та боротьбі нашого народу.

― У страшний час війни за правду, за наше ймення українців багато наших колег, друзів, знайомих сьогодні на фронтах боронять українську землю від хижого і підступного ворога. Страшна орда прийшла на нашу землю, сіє смерть, руйнування, вбивства… Та ми не маємо іншої дороги, аніж ― вистояти. Ми, політехніки, разом воюємо на різних фронтах, працюємо і допомагаємо нашій армії. Мусимо бути сильними, мужніми, вистояти і перемогти ― іншої дороги для нас не існує. Інакше нас як нації, як держави не буде. Слава Україні! ― такими словами звернулася до Вченої ради університету професорка.

Наприкінці урочистої церемонії почесних професорів привітали їхні колеги, висловивши вдячність за багатолітній приклад відданої праці.

Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради