Історики Політехніки видали монографію-дослідження університетського науково-дослідного сектору

Ірина Мартин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Науковці Львівської політехніки (ретрофото)

Старший викладач кафедри історії, музеєзнавства і культурної спадщини Роман Кузьмин і старший викладач цієї ж кафедри Ростислав Мельник тривалий час працювали над дослідженням, що нещодавно вийшло друком, – «Науково-дослідний сектор Львівського політехнічного інституту в 1944–1978 роках».

За словами одного з авторів монографії Романа Кузьмина, ця монографія – своєрідний підсумок дослідження історії науково-дослідного сектору нашого університету до 1979 року, – часу, коли його реформували в науково-дослідну частину.

У пролозі історики провели екскурс науковими дослідженнями професорів Львівської політехніки від її витоків і до 1944 року – коли освітній заклад почав відновлювати свою післявоєнну діяльність уже в статусі Львівського політехнічного інституту (цю назву Львівська політехніка отримала з приходом радянської влади на західноукраїнські землі у 1939 році). Відтак починається реформування інституту в рамках радянської системи освіти й науки.

– Ми дослідили аспекти інтегрування вишу в радянську освітню систему, держбюджетні й госпдоговірні тематики, що діяли в інституті з другої половини 40-х років і майже до кінця 70-х, аналізуємо студентську наукову роботу і ракурси її важливих тематик, що були гордістю Політехніки. І ці досягнення конвертувалися в нагороди, які отримували її науковці на різноманітних радянських і міжнародних наукових виставках, що було на той час справжнім здобутком інституту, – розповідає Роман Кузьмин.

Монографія створена на основі опрацювань документів Державного архіву Львівської області й архіву Львівської політехніки та широко ілюстрована здебільшого чорно-білими світлинами, які переважали в цей період.

Відтак автори планують продовжити свої дослідження розвитку політехнічної науки й видати другу частину монографії, що охопить період науково-дослідної частини у 1979–1991 роках.