Інклюзивність та доступність Арт-простору Львівської політехніки

Валентина Софілканич, Центр комунікацій Львівської політехніки
Лілія Клос

Кафедра соціології та соціальної роботи долучилася до реалізування проєкту «Арт-простір Львівської політехніки». Першочергове завдання – збір інформації від потенційних користувачів щодо організування й наповнення території. А ще в ході проєкту викладачі й студенти реалізовуватимуть свої професійні компетенції, пов’язані зі соціальною роботою.

«Ми спілкуємося з представниками різних кафедр, інститутів й розуміємо, що потрібно розширити бачення плану облаштування території. Інститут архітектури та дизайну і його керівництво також підтримують такий підхід, адже, якщо проєкт формується з великої кількості мікропроєктів, потрібно почати з глобального бачення ситуації. До того ж він залучає й громаду, студентів, керівництво університету, тож, аби достукатися до всіх, треба врахувати різні точки зору. Зробити це можна за допомогою питальника, але його не просто зреалізувати. Саме тому ми звернулися на кафедру соціології та соціальної роботи за професійною думкою», – розповідає архітектор компанії «Replus» Дмитро Сорокевич.

Такий підхід дозволить архітекторам-практикам максимально врахувати потреби користувачів і виконати все за наявними сьогодні будівельними нормами. За словами пана Дмитра, саме такі заходи показують реальну картину, і часто архітектори, не уявляючи справжньої ситуації, потребують допомоги, зокрема й від місцевих жителів. Як показує опитування, студенти та працівники, випускники університету активно долучаються до цього процесу, та в перспективі важливо ще організувати опитування серед жителів прилеглих до академмістечка будинків, для того, щоб врахувати і їх бачення.

«Добре, що на стадії формування концепції проєкту наша кафедра має змогу долучитися до його реалізування і сформувати пропозиції від потреб маломобільних груп населення, зокрема й осіб із особливими освітніми потребами. Це дасть змогу згуртувати спільноту, задіяти різні зацікавлені сторони, а також збільшити кількість людей, які використовуватимуть цю територію. Варто зазначити, що це нові можливості для університету», – каже завідувачка кафедри Лілія Клос.

Далеко не всі університети пристосовані до таких викликів, та Політехніка в цьому активно розвивається і вже давно навчає студентів з інвалідністю. Тож кафедра соціології та соціальної роботи в ході розроблення проєкту допоможе пристосувати цю територію також і для людей з інвалідністю, що в перспективі може збільшити кількість вступників, яким важливий комфортний і безпечний простір майбутнього університету.

«Оскільки університет активно займається питаннями соціальної та професійної адаптації військовослужбовців, членів їхніх сімей, у нас виникла ідея – на території академмістечка облаштувати ветеранський парк. Це дасть змогу залучати ветеранів і організовувати для них заходи. Це виховуватиме студентів у патріотичному дусі, а також ми залучимо ветеранську спільноту», – пояснила Лілія Євгенівна.

«В університеті працює багато цінних фахівців. Ми стараємося залучати їх і об’єднувати в нашому проєкті. Політехніки – і викладачі, і студенти – охоче долучаються до проєкту Арт-простір Львівської політехніки, підтверджуючи цим його актуальність для університету й потребу в його реалізуванні», – додав голова правління Асоціації випускників Ігор Павлішевський.

Лілія Клос Фото із зустрічі Фото із зустрічі