Завідувач кафедри МІ прокоментував для The Ukrainian Review чергову дезінформаційну кампанію російської пропаганди в США

Кафедра міжнародної інформації Львівської політехніки
Ілюстрація до матеріалу

The Ukrainian Review – це проєкт громадської організації «Волонтерський рух «Спільна мета», яка базується в Україні й із 2014 року займається адвокаційними соціальними ініціативами, правозахисною та гуманітарною діяльністю.

Цей проєкт з’явився як відповідь на велику кількість неправдивих публікацій у ЗМІ про ситуацію в Україні. Він об’єднує експертів і журналістів з України, США, Канади та інших країн. Ресурс покликаний надати об’єктивну й повну інформацію про українську політику, економіку та міжнародні відносини, а також прогнози щодо майбутнього України у складі західного світу.

У статті Ukraine has been shelling Donbas for 9 years: how Clayton Morris once again deceived the whole world, на думку професора Василя Гулая, потрібно зазначити, що Клейтон Морріс (Clayton Morris) до того, як почати позиціонувати себе як американського інвестора у нерухомість та ведучого подкасту Investing in Real Estate разом із YouTube-каналом Redacted, тривалий час працював у різних програмах телевізійного каналу Fox News, який симпатизує Д. Трампу та його оцінкам сучасної росії, особливо президента рф в. путіна. Виразна заанґажованість Клейтона Морріса простежується й у цьому матеріалі, а відповідні фейки вже неодноразово спростовували українські та зарубіжні експерти.

На переконання Василя Гулая, висловлені псевдожурналістом К. Моррісом вигадки про вигідність війни в України для США та НАТО, «законність» так званих «референдумів» на окупованих рф українських територіях, звинувачення України в невиконанні Мінських угод від лютого 2015 року (Мінськ-2) чи те, що від західних санкцій російська економіка тільки зростає, входять до стандартного набору наративів російської пропаганди, яка, серед іншого, зацікавлена в акцентуванні відповідної уваги через медіа впізнаваних осіб з числа громадян країн, які активно допомагають Україні в боротьбі із російською широкомасштабною агресією. Через таке маніпулятивне привернення уваги кремлівські спеціалісти інформаційно-психологічних операцій намагаються безуспішно змінити громадську думку громадян західних держав.