«Запитай випускника»: поради в пошуках роботи мрії від випускниці, IT-рекрутера Тетяни Боднар

Ростислав Дмитрук, група зв’язків з випускниками Львівської політехніки
Випускниця Тетяна Боднар

У процесі навчання студенти замислюються про майбутнє: хтось точно знає як планувати своє життя і що робити у обраній сфері, а хтось – сумнівається, в який напрямок піде професійне життя. Саме тоді у них часто виникає бажання дізнатися цікаві історії успіху, які хочеться наслідувати. Так було створено концепцію серії розмов «Запитай випускника», в результаті яких кожен може зрозуміти свої сильні сторони та зони розвитку, а головне – повірить у свій потенціал завдяки напрочуд натхненним та корисним бесідам з випускниками нашого університету.

Глобалізація комп’ютерних мереж вже давно створює для нас паралельну реальність, в якій ми працюємо, спілкуємось та розважаємось у вільний час. Тому розвиток ринку праці інформаційних технологій є закономірним. Але, чи можливо потрапити у цю сферу без знань у програмуванні? Якщо ви хочете в IT, але не вмієте кодити – це не проблема, адже тоді можете спробувати себе IT-рекрутером, як зробила це наша випускниця. Тетяна Боднар – маґістр кафедри міжнародної інформації, аспірант кафедри педагогіки та інноваційної освіти, вже довгий час працює IT-рекрутером у AMC Bridge. Упродовж відкритої лекції Тетяна розповіла студентам про компанію, робочі обов’язки та дала загальні поради щодо подальшого пошуку себе. Пропонуємо Вашій увазі частину з інтерв’ю.

Примітка авторів. AMC Bridge – це компанія, яку заснували досвідчені спеціалісти у галузі інформаційних технологій, що надає рішення для систем автоматизованого проектування, а також систем управління даними щодо продукту, керування його життєвим циклом. У 2017 році компанія увійшла до Software 500 – міжнародного рейтингу розробників та постачальників IT-послуг.

Що означає термін IT-Recruitment не відповідно до статті у Вікіпедії, а з слів практика? «Це – постійний цикл пошуку та найму талановитих фахівців для бізнесу з метою надання їх кваліфікованих сервісних рішень та/або розробки-вдосконалення ІТ-продукту». Як зазначила Тетяна, якщо ви вирішите розвиватися у цій галузі, то необхідно добре розуміти особливості індустрії та стежити за ринком. «Я вважаю, що рекрутер – це напрочуд комплексна роль. Загалом наша діяльність схожа на роботу рекрутерів в інших сферах. Але є принципова різниця, адже IT розвивається дуже швидко, а тому часто у нас все вирішує швидкість. У нашій професії важливий, зокрема, високий рівень англійської – згодьтеся, у наш час без знання іноземної мови ніяк. IT-рекрутер займається повним циклом найму кандидата, тож ви повинні мати гарні комунікативні навички».

Типовий робочий день рекрутера Тетяна визначає так:

  • планування завдань і визначення пріоритетів;
  • комунікація з кандидатами;
  • проведення співбесід;
  • внесення всієї інформації по кандидатах у внутрішню базу;
  • підготовка звітів щодо роботи над вакансією (зі скількома кандидатами вдалося поговорити й провести співбесіди, хто на якому етапі, скільки часу вакансія перебуває в процесі і т.д.);
  • участь в нарадах рекрутмент-команди;
  • вирішення різноманітних cross-departments завдань.

У студентів, зокрема, виникло запитання, а з чого почати свій шлях входження у цю професію? Разом з Тетяною рекомендуємо вам спочатку познайомитися з IT-ринком, аби зрозуміти, чи справді робота у цій галузі стане вашою стихією. Читати статті лідерів думок, переглядати вебінари, різноманітні виступи на конференціях. Як вже зазначали раніше, необхідно розвивати навики письмової комунікації, адже в рекрутингу важливі грамотність та вміння будувати діалог. Тож якщо ви бачите себе у ролі саме ІT-рекрутера, занотуйте декілька порад щодо того як знайти «роботу мрії»:

  1. Зрозумійте мету!
  2. Аналізуйте власні сильні/слабкі сторони!
  3. Англійська – the must!
  4. Навчання – це Ваша звичка!
  5. Креативте!
  6. Будьте гнучкими!
  7. Бути командним гравцем – класно!
  8. Відпустіть страх/переживання/невпевненість!
  9. Будьте зацікавлені!
  10. Моніторте ринок праці та вакансії!
  11. Не зволікайте, шукайте!

Група зв’язків з випускниками Львівської політехніки вкотре переконалася, що такі зустрічі є чудовим майданчиком для налагодження співпраці студентів та випускників нашого університету й запрошує усіх стежити за анонсами майбутніх подій на офіційних сторінках у соціальних мережах Фейсбук та Інстаґрам. Нагадуємо, бесіда відбулася в межах співпраці з кафедрою міжнародної інформації. Подяка за активне сприяння в організуванні зустрічі завідувачу кафедри Василю Гулаю.

Скріншот з онлайн-зустрічі Випускниця Тетяна Боднар В AMC Bridge