Майбутні ІТ-експерти презентували свої проекти: як завершують семестр студенти програм від ІТ Кластеру

Львівський ІТ Кластер
фото презентації майбутніми ІТ-експертами  своїх проектів

Грудень – традиційний місяць для підбиття підсумків року. Студенти, що навчаються на оновлених програмах від ІТ Кластеру, зокрема на програмах «Інтернет речей» та «Штучний інтелект» у Національному університеті «Львівська політехніка», захистили власні проекти, над якими працювали впродовж семестру. У цьому студентам допомагали ментори та викладачі.

Студенти поділилися на команди по 4–6 учасників, кожен з яких виконував своє завдання відповідно до своєї ролі в новоствореному стартапі. Так студенти мали нагоду дізнатися, як воно бути бізнес-аналітиком, менеджером проектів чи девелопером власної компанії.

Курували роботу над проектами львівські ІТ-спеціалісти, за сумісництвом викладачі інноваційних програм Кластеру. Студенти першого курсу програми «Інтернет речей» у Львівській політехніці працювали над проектами в межах двох дисциплін: «Командна робота», яку викладає Наталія Куба – керівник відділу Training and Development компанії SoftServe, та «Вступ до спеціальності», який викладає Зеновій Верес – Solution Architect в SoftServe.

Наталія Куба поділилася цікавим випадком, який трапився на минулорічному захисті проектів:

– На презентацію ми запрошуємо не тільки викладачів, але й колег з різних ІТ-компаній, які можуть оцінити свіжим поглядом проекти, над якими працювали ми з студентами. Один мій колега підійшов після виступу студентів, і сказав: «Ну, доволі непогано. Особливо як на випускників, може бути». Тільки от справа в тому, що проекти захищали першокурсники після першого семестру навчання. Сподіваюсь, це свідчить про якість нашої роботи.

Студенти другого і третього курсу працювали над проектами в межах трьох предметів, а саме «Алгоритмізація і програмування, ч. 2, Бази даних та знань», «Основи веб-розробки та веб-дизайну» для другого курсу та «Мікроконтролери, ч. 2, Хмарні технології, Розробка мобільних додатків» для третього, що дало можливість задіяти в проектах цікавіші технологічні рішення та зробити практично готовими до виходу на ринок.

Перший курс програми «Штучний інтелект» у Львівській політехніці працював над проектами у межах предмету «Алгоритмізація та програмування, ч. 1», який викладає Наталія Шаховська, в.о. завідувача кафедри систем штучного інтелекту. Студенти ІІ курсу натомість працювали над проектами у межах предмету «Прикладне програмування».

З перших курсів студенти освітніх програм від Львівського ІТ Кластеру отримують навички роботи в команді, мікро-менеджменту, вчаться розподіляти обов’язки, дотримуватись дедлайнів та презентувати свої ідеї перед публікою. А розвиток soft skills є особливо важливим фактором, якого не вистачає українським спеціалістам, тож такий підхід значно підвищує конкурентоспроможність майбутніх ІТ-експертів.

Львівський ІТ Кластер дякує усім компаніям, які допомогли у проведенні захистів студентських проектів, – SoftServe, PLVision та Lohika.