Викладачка кафедри МІ – серед переможців конкурсу статей від міжнародного проєкту щодо викликів дезінформації

Кафедра міжнародної інформації Львівської політехніки
Фрагмент сертифіката

Старша викладачка кафедри міжнародної інформації Інституту прикладної математики та фундаментальних наук Львівської політехніки, кандидат наук із соціальних комунікацій, блогерка «Україно-польської медійної платформи» Марія Павлюх взяла участь у міжнародному проєкті «Сучасні виклики дезінформації перед обличчям іноземної військової присутності у Вірменії, Грузії та Україні». У його межах проходив конкурс журналістських статей з використанням методів перевірки інформації, фактчекінгу, OSINT щодо визначення дезінформації і наративів російської пропаганди. Партнерами конкурсу були платформи «Медіамейкер», Stop fake, а також міжнародний аналітичний центр Policy and Management Consulting Group у співпраці з Civic Resilience Initiative.

На конкурс було подано понад 300 матеріалів. Переможцями конкурсу стали кілька авторів, серед яких і Марія Павлюх. Журі відзначило два її матеріали: «Поширення фейків російської пропаганди у телеграм-каналі «Мир сегодня с Юрий Подоляка» (грудень 2022): аналогія повторень (грудень 2023)» та «Страх Кремля перед «залізним генералом»: фейки, дезінформація та пропаганда».

Це не перший успішний досвід Марії Павлюх у сфері інформаційної безпеки. Впродовж 2022–2023 років представниця кафедри МІ була фасилітатором фактчекінгового австрійсько-українського проєкту Infolight, а матеріал «Чи можна було б уникнути російсько-української війни: фейки та аналіз українського інформаційного поля» був відібраний у польсько-українському проєкті Stop lie на «Україно-польській медійній платформі» 2023 року.

До слова, зараз на кафедрі міжнародної інформації триває робота з ліцензування нової для України освітньо-професійної програми «Аналітика та прогнозування національної безпеки» спеціальності 256 «Національна безпека» першого (бакалаврського) рівня здобувачів вищої освіти, до розробки якої найперше долучено викладачів-практиків з відповідним експертним досвідом.