Викладач ІМФН у рамках реалізації Нагороди імені Івана Виговського перебуває з науковим візитом у Польщі

Кафедра МІ Львівської політехніки
презентація результатів міжнародного наукового проєкту «3 Revolutions»

Триває науковий візит асистента кафедри міжнародної інформації Інституту прикладної математики та фундаментальних наук, кандидата історичних наук Любомира Хахули до Республіки Польща в рамках реалізації Нагороди імені Івана Виговського – щорічного відзначення заслуг громадян України в розвитку науки, культури та громадського життя, у формуванні й розвитку громадянського суспільства в Україні та будівництві демократичної проєвропейської України, що поважає найкращі традиції колишньої Речі Посполитої та бере до уваги історичні, сучасні й майбутні зв’язки України з Польщею та Європою.

У вересні – жовтні 2019 року Любомир Хахула здійснював наукові дослідження в Коледжі Європи у Натоліні, що знаходиться в Варшаві і є одним із академічних кампусів (другий знаходиться в місті Брюгге в Бельгії) Коледжу Європи – незалежного закладу післядипломної освіти з європеїстики, заснованого в 1949 році у Гаазі. Наукове перебування в Натоліні передбачало головно наукові дослідження в бібліотеці навчального закладу, яка є найбільшою в Польщі збіркою спеціалізованої літератури із європеїстики, а також надає доступ до понад 500 ресурсів провідних світових академічних видань. Освітня складова наукового перебування в Коледжі Європи в Натоліні передбачала виголошення публічної лекції «Two Ukrainian Historical Memories about World War II: Kyiv and Lviv», яка викликала жваве обговорення представниками таких країн як Польща, Іспанія, Франція, Фаінляндія, Марокко, Білорусь, Україна.

Любомир Хахула провів зустрічі із завідувачем кафедри Європейської цивілізації професором Річардом Баттервік-Павліковським, відомим французьким дослідником історичної політики та пам’яті професором Жоржем Мінком, а також знаним польським політологом і державним діячем, послом до Сейму Павелом Ковалем. Під час зустрічей обговорено стан і перспективи українсько-польських відносин, необхідність тіснішої співпраці у сфері реалізації спільних наукових проєктів, а також обміну практичним досвідом. Низка зустрічей і розмов відбулась і під час публічної презентації результатів міжнародного наукового проєкту «3 Revolutions» про досвід і спадщину трьох українських революцій – Революції на граніті, Помаранчевої революції, Революції Гідності.

Друга частина досліджень реалізовується в Національному закладі імені Оссолінських у Вроцлаві – інституції, що є скарбницею польської традиції і культури, володіє багатими колекціями полоністики, а також архівами відомих польських суспільно-політичних діячів: директора польської станції Радіо «Вільна Європа» Яна Новака-Єзьоранського та міністра закордонних справ Польщі Владислава Бартошевського. Науковий візит передбачає роботу із документами з відділів рукописів та суспільного життя, участь у наукових заходах інституції, підготовку наукової публікації.

презентація результатів міжнародного наукового проєкту «3 Revolutions»