Викладач і команда студентів кафедри СШІ створюють навчальні програми Coursera, ІВМ та EdX

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Заставка до програми

За лекціями і лабораторними, які створює викладач кафедри систем штучного інтелекту ІКНІ Львівської політехніки професор Ярослав Виклюк разом зі своїми студентами, вчаться на платформах світового рівня – американської електронної корпорації ІВМ, технологічної компанії Coursera, що працює в галузі освіти, та на інтернет-платформі масових відкритих інтерактивних курсів EdX, яку заснував Массачусетський технологічний інститут і Гарвардський університет.

– Наша співпраця з американсько-канадською компанією INTELA (Integrated Technologies Laboratory) розпочалася два роки тому. Ця компанія має багато різноманітних проєктів, зокрема й освітніх. Крім усього, вона співпрацює з ІВМ, Coursera та EdX. Нам запропонували долучитися до їхніх розробок у сфері застосування штучного інтелекту в різних предметних галузях. Основна ідея полягала в тому, щоб показати, як можна застосовувати ці технології в різних предметних галузях, де ще не впроваджено таких інновацій або вже використовують з метою навчити та продемонструвати, як це працює зсередини. Впродовж року я розробляв навчальні проєкти, що являли собою більш ніж 60 лабораторних робіт на Python. Вони функціонують на сайті ІВМ Skills Network і доступні зараз для навчання. На сайті також зазначено, що розробником є професор Львівської політехніки, а навчальний продукт рекомендований корпорацією IBM, – розповів Ярослав Виклюк.

Перед оприлюдненням курси проходять детальну і тривалу рецензію фахівцями IBM. Загалом із 65 проєктів уже функціонують 20. Решта ще перебуває на стадії перевірки. Актуальність таких проєктів підтверджується високим рейтингом відвідування. Зокрема, в середньому за пів року він становить півтори тисячі абітурієнтів зі всього світу на окремо взятий проєкт. Тобто рейтинг їх є досить високим.

– Для освітньої платформи Coursera, де, до слова, немає ще жодного освітнього курсу від українських закладів вищої освіти, рік тому я розробив курс, який пройшов усі рецензії і зараз перебуває на фінальній стадії та найближчим часом буде виставлений на платформі Coursera. Сподіваюся, що наш курс стане першим від України. Також на замовлення від ІВМ ми з трьома командами студентів розробили три курси про застосовування аналізу даних у таких предметних галузях, як медицина, фінанси та торгівля. Ці курси мають доповнити курс IBM Data Science Professional Certificate, що має досить високий рейтинг, і на сьогодні його вже пройшло понад 180 тисяч студентів. Окрім того, від ІВМ ми отримали замовлення на створення ще двох курсів (Data Visualization with Python і Machine Learning with Python) для зазначених предметних галузей, – додав науковець.

Викладач СШІ розповів і про те, що курс із фінансів стосується аналізу криптовалют та крипторинків. Компанія INTELA надає нам найактуальнішу інформацію про криптовалюти на всіх світових біржах у режимі реального часу, і ми фактично розробляємо курс, який вчитиме аналізувати ці дані і приймати ефективні та своєчасні фінансові рішення.

– Також одна з наших команд розробляє професійний курс із медицини, де студенти вчать прогнозувати та діагностувати різноманітні хвороби на основі великих даних. Команда, яка працює над темою роздрібної торгівлі, аналізує різні сфери торгівлі як на мікро-, так і на макрорівні. Командна робота полягає в тому, що студенти розробляють лабораторні, а лектори (експерти з предметних галузей) напрацьовують лекції, що в комплексі формує курс, який виставлять на Coursera за підтримки IBM і розробниками якого є фахівці Львівської політехніки, – наголосив мій співрозмовник.

Студенти, які беруть участь у цих проєктах, вчаться аналізувати, створюють лабораторні роботи, подають матеріал так, щоб інші могли доступно навчитися цього аналізу. Весь матеріал поданий англійською мовою.

– Усі ці курси є частиною навчального процесу кафедри систем штучного інтелекту. Тож свої напрацювання студенти можуть використовувати для курсових чи магістерських робіт. Також цю працю їм оплачують. Крім того, вони отримують доступ до серверів цих освітніх платформ і вчаться на них працювати, – наголосив Ярослав Виклюк.

Ярослав Виклюк Ярослав Виклюк Заставка до програми Ярослав Виклюк