В Університеті стартує інформаційний проєкт «Політехніка екологічна»

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Проректорка з науково-педагогічної роботи та стратегічного розвитку Лілія Жук

У Львівській політехніці реалізовуватимуть проєкт «Політехніка екологічна», суть якого ― інформування про позитивний досвід університету в розв’язанні екологічних проблем, сприяння формуванню та розвитку екологічного мислення наших працівників і студентів, заохочення до нових проєктів та ініціатив.

― Провідні заклади вищої освіти України і світу беруть активну участь у реалізації національних політик щодо досягнення цілей сталого розвитку, а найпрогресивніші закордонні університети на засадах Концепції сталого розвитку формують корпоративні стратегії. Також усі напрями своєї діяльності ― освітньої, наукової, позанавчальної, господарської тощо ― вибудовують з урахуванням екологічних аспектів Концепції сталого розвитку, ― каже проректорка з науково-педагогічної роботи та стратегічного розвитку Львівської політехніки Лілія Жук. ― Політехніка у своїй Стратегії теж задекларувала досягнення цілей сталого розвитку. Ми розуміємо, що розв’язання глобальних проблем потребує чималих зусиль у багатьох сферах, й особливо це стосується вищої освіти. Адже відповідальними за формування екологічної свідомості, яка є однією з ключових універсальних навичок майбутнього, є передовсім університети. Крім того, про корпоративну соціальну відповідальність академічної спільноти перед суспільством, формування високої культури, зокрема екологічної, йдеться й у нашому Корпоративному кодексі.

Проєкт «Політехніка екологічна» визрів тоді, коли узагальнювали інформацію про екологічні аспекти діяльності нашого університету для участі у міжнародних рейтингах The Times Higher Education Impact Rankings, UI GreenMetric World University Rankings. Стало очевидним, що Політехніка організовує та провадить свою діяльність з урахуванням методологічних принципів екологізації.

― Львівська політехніка за своєю суттю є екологічним університетом, адже ми не лише готуємо фахівців-екологів, а й активно провадимо наукову діяльність у цій галузі. Науковці ІХХТ, ІСТР, ІАРД, ІБІС, ІМФН, ІІМТ, ІЕСК здійснюють наукові дослідження, спрямовані на досягнення таких глобальних цілей, як відновлювана енергія, чиста вода, відповідальне споживання, боротьба зі зміною клімату тощо. А також реалізовують численні міжнародні проєкти. В ІКНІ, ІКТА, ІАРД реалізували численні студентські проєкти, пов’язані зі захистом довкілля. В нашому університеті щорічно відбуваються різні конференції, круглі столи, дискусії, які стосуються розвитку та реалізації екологічної тематики, ― наголосила Лілія Володимирівна.

Також Львівська політехніка має чимало екоініціатив, серед яких: щорічний «ЕКОвікенд», весняні толоки. Університет пропонує власну екопродукцію: паперові пакети та торби. Цікаві ідеї поширення екологізації серед молоді мають й активісти Колегії та профкому студентів і аспірантів.

Багато важливих проєктів започаткувала і реалізувала Tech StartUp School Львівської політехніки, серед них:

Львівська політехніка ― один із шести ЗВО України, яких відібрали для втілення проєкту «Вища освіта України», що спрямований на поліпшення енергоефективності університетів. Його реалізовує Міністерство освіти і науки України у співпраці з Європейським інвестиційним банком та за підтримки Європейського Союзу.

― Університет враховує екологічні аспекти й у діяльності підрозділів навчально-господарської частини. У нас регулярно організовують централізований збір макулатури, провадять заходи з енергоефективності, озеленюють територію. Найближчим часом у головному корпусі та в окремих підрозділах експериментально встановимо спеціальні контейнери для збору макулатури. Згодом такими ж контейнерами плануємо забезпечити навчальні корпуси Політехніки. Важливо, щоб ці ініціативи підтримали і студенти, і викладачі, й інші працівники. Сподіваємося, що «Політехніка екологічна» не залишить нікого байдужим і цей проєкт стане важливим для всієї спільноти нашого університету, ― додала проректорка.

Учасниками проєкту можуть стати усі небайдужі політехніки, які готові поділитися досвідом, запропонувати нові ідеї, щоб наш університет став більш ecofriendly.

Про свої ініціативи повідомляйте на пошту marketing@lpnu.ua із темою «Політехніка екологічна».