В Інституті права і психології Львівської політехніки обговорили витоки гендерної рівності в Україні

Анастасія СТЕПАНЯК (МОЗГОВА), Тижневик «Аудиторія»
учасники обговорення

6 березня Ірина Андрусяк, асистент кафедри історії держави і права Інститут права та психології Львівської політехніки прочитала лекцію на тему «Гендерна рівність в Україні: витоки, ідеї».

Подію співорганізували кафедра ІДП та організація ELSA Lviv (львівський осередок Європейської асоціації студентів права).

У своєму виступі доповідачка запропонувала поглянути на ретроспективу українського аспекту однієї із найбільш обговорюваних тем у світі — проблеми гендерної рівності.

Ми постійно чуємо, що поняття гендерної рівності нам нав’язане, воно прийшло з Заходу і не є притаманне нам, це данина моді тощо. Ганна Барвінок, Марко Вовчок — перші жінки, які у своїх художніх творах показували насильство в сім’ї, що є й проблемою сьогодення. Олена Пчілка — рідна сестра (Ред. — Михайла) Драгоманова, котра не загубилася у його тіні, не боялася висловлювати свою думку, дискутувала з чоловіками високого рівня, мала чітке власне бачення на політичне життя держави. Основна проблема гендеру в Україні — неправильне його трактування: шляхом маніпуляцій нам пропонують не ті поняття і не ті визначення. Гендерна рівність не нівелює відмінності між чоловіками й жінками, стать не затирається: ми рівні у правах, але фізіологія у нас різна, — наголосила Ірина Андрусяк.

Анонсована лекція виявилася цікавою та актуальною для молоді, оскільки зібрала довкола себе не лише політехніків, а й студентів інших львівських вишів.