Логістичні проєкти – важливі й актуальні: в ІНЕМ почали втілювати трирічний проєкт у рамках програми Еразмус+

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
Євген Крикавський, Наталія Гайванович, Наталія Чорнописька, Олена Похильченко, Оксана Довгунь і Софія Леонова

Від вересня кафедра маркетингу і логістики почала втілювати трирічний проєкт «Логістика та управління ланцюгами поставок: поширення європейського досвіду» (Logistics andSupply Chain Management: Dissemination of the European Experience) – один із 4-х переможців конкурсу програми Еразмус+ напряму Жана Моне. Реалізовуватиме його команда: завідувач кафедри Євген Крикавський, викладачки – Наталія Гайванович, Наталія Чорнописька, Олена Похильченко, Оксана Довгунь і Софія Леонова. Про те, як це все відбуватиметься, розповідає координаторка проєкту Наталія Гайванович.

Основне завдання програми, яку втілюватимемо, – поширення європейського досвіду, найкращих європейських практик в управлінні ланцюгів постачання. Вважаємо, що це підвищить зацікавлення та компетентність українського бізнесу, впровадження у нього європейських стандартів менеджменту, зокрема логістики.

Наша мета – донести цільовій аудиторії розуміння створення ефективної логістичної структури як важливого чинника, що забезпечує зростання ВВП країни, сприяє її інтегруванню зі світовим економічним простором, формуванню адекватного логістичного мислення.

Цільова аудиторія, на яку спрямуємо втілення проєкту, – бакалаври Львівської політехніки всіх спеціальностей, а також учні середніх і старших класів.

Студенти всіх спеціальностей зможуть слухати додаткові лекції. Їм ми запропонували курс «Логістика та управління ланцюгами постачання». Хочеться наголосити, що цей курс буде корисний не тільки майбутнім економістам, а й тим, хто навчається на транспортних технологіях, будівництві мостів, проєктуванні доріг. Таким чином студенти будуть обізнані з найкращими європейськими практиками в логістиці та управлінні ланцюгами постачань, європейськими стандартами, процедурами і правилами логістичної діяльності, відповідно до стандартів Європейської логістичної асоціації, міжнародних та національних стандартів. Студенти розумітимуть суть і роль створення ефективної логістичної інфраструктури. І фахівці з такими знаннями зможуть імплементувати європейські принципи, правила і стандарти логістики в різних галузях.

У рамках проєкту організуємо додаткові заходи до щорічного Дня логістики, а також тематичні конференції, зокрема міжнародну науково-практичну. Зацікавлені студенти зможуть брати у них активну участь – і слухати чиїсь цікаві доповіді, і підготувати власні. Це позитивно позначиться на їхніх знаннях, тож і відкриє перспективи професійного та кар’єрного зростання.

До практичної участі залучатимемо підприємців, менеджерів, а також представників місцевої влади. Вони читатимуть студентам лекції з логістики, а також організують екскурсії на провідні європейські підприємства, де успішно впроваджують передові логістичні концепції європейського рівня. Не менш важливе формування європейського підходу до забезпечення інтегрування науки, бізнесу і влади.

Працюватимемо зі школярами, щоб вони усвідомлено вибирали професію. Їм ми теж запропонуємо цікаві зустрічі, лекції профорієнтаційного спрямування. Організуємо літню школу у форматі Logistics Week.

Тоді до університету приходитимуть свідомі вступники, орієнтовані на прогресивні принципи.

До участі запрошуємо всіх охочих. Йдеться про зацікавлених у створенні ефективної логістичної інфраструктури та втіленні найкращих європейських практик у логістиці та управлінні ланцюгами постачань.

Чому це все так важливо й актуально? Від ефективності логістики залежить можливість та відкритість країни до співпраці зі зовнішніми партнерами, збільшення інвестування, необхідного для зростання економіки. Попри те, що в Україні є потужний транзитний потенціал, ефективність його використання, відповідно до світового рейтингу індексу ефективності логістики, наразі низька. Про це свідчить статистика: наша країна за останні 10 років ще не здобувала понад 61 місце з-поміж 160 країн. Цей показник свідчить про те, що важливо глибоко вивчати досвід європейських практик. Без логістичних знань ми не зможемо поліпшити логістичну систему країни, що вкрай необхідно для збільшення транзитного потенціалу Європи.

Євген Крикавський, Наталія Гайванович, Наталія Чорнописька, Олена Похильченко, Оксана Довгунь і Софія Леонова