В ІКНІ відкрили нову інноваційну лабораторію, в якій студенти вчитимуться розробляти ігрові програми

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з відкриття лабораторії

На кафедрі програмного забезпечення Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій 21 квітня відкрили сучасну лабораторію, в якій студенти вчитимуться розробляти ігрові програми. Оскільки цього дня у Львівській політехніці проходили Наукові фестини, які зібрали старшокласників із різних шкіл Львівщини, майбутні вступники прийшли на подію, щоб ознайомитися з умовами навчання в цьому інституті.

Урочисто перерізавши стрічку до відремонтованого та оснащеного найсучаснішим обладнанням приміщення, перший проректор Львівської політехніки Олег Матвійків звернувся до присутніх:

– У цю лабораторію вкладена душа не лише представників компаній, які спонсорували її створення, а й керівництва інституту та кафедри. Така співпраця є дуже важливою для нас, наших студентів і для вступників. Університет є надзвичайно важливою проміжною ланкою в житті молодої людини, тож ми маємо навчити, дати настанови, а далі ці компанії – це ваші працедавці, місця, де ви будете будувати кар’єру, розвиватися. І що швидше ознайомитеся з обладнанням, технологіями, які використовують на фірмах, то швидше зможете досягнути успіхів, – наголосив Олег Михайлович.

Також він подякував компаніям, які в такі складні часи, коли доводиться багато підтримувати наші збройні сили, знаходять можливість допомагати й освіті, розуміючи, що без цього не буде успішного розвитку держави. Перший проректор висловив сподівання, що співпраця триватиме.

Представник компанії N-iX Святослав Кавецький відзначив важливість відкриття лабораторії і підтвердив наміри й далі підтримувати розвиток технічного забезпечення Львівської політехніки.

– Радію, що ми змогли врешті відкрити цю лабораторію. Понад рік ми активно співпрацюємо з різними військовими підрозділами, багато наших працівників воюють у найгарячіших місцях – ми всіляко намагаємося наближувати нашу перемогу. Водночас віримо в нашу освіту, працюємо над формуванням конкурентоспроможного випускника, який готовий реалізовувати здобуті знання після закінчення університету без додаткового доучування. Знаю, наскільки важлива для університету сучасна якісна матеріально-технічна база, яка допомагатиме формувати фахівців максимально готовими до роботи. Тому освіта і наукова діяльність в університеті мають виходити на перший план, – зазначив Святослав Кавецький.

Представник компанії N-iX особливу увагу молоді звернув на важливість постійного вдосконалення вмінь і здобуття нових навичок:

– Вам потрібно розуміти, що сучасний світ вимагає навчання впродовж життя і навіть більше – навчатися треба горизонтально, тобто опановувати різноманітні технології та здобувати різні навички. З розвитком штучного інтелекту маємо бути здатними до креативної діяльності, швидко орієнтуватися, взаємодіяти з командами, комунікувати.

Випускник Львівської політехніки і багатолітній її друг Валерій Волков із компанії DataArt теж наголосив присутнім на важливості освоювати найсучасніше обладнання:

– Коли двадцять років тому я ходив цими коридорами, ми не мали таких можливостей, які тепер є в університеті. Знаю, що Львівська політехніка має все необхідне для того, щоб студенти могли навчитися того, що потрібно, аби досягти професійних успіхів. За допомогою цих технологій ви можете не лише розробляти ігри, а й долучитися до розроблення тренажерів для нашої армії. Ці проєкти зараз дуже важливі для нашої країни. Сподіваюся, що таких лабораторій ставатиме більше.

Мотиваційним для присутньої молоді було й звернення директора ІКНІ Миколи Медиковського:

– Ви приходите до університету, щоб сформувати свою ціну на ринку праці. А в цій лабораторії ви можете простежити, як Львівська політехніка працює з ринком праці. Ми сьогодні підписуємо меморандум про визнання результатів навчання, отриманих у неформальних обставинах, з компанією N-iX. Тож якщо працюватимете в компанії, то частину ваших досягнень, які збігатимуться з навчальним планом, зможемо зарахувати до результатів навчання в університеті. Ще одним результатом нашої співпраці з цими компаніями є те, що цьогоріч наш інститут акредитує п’ять магістерських програм міжнародного рівня, – пояснив Микола Олександрович.

Керівниця освітнього напряму Львівського ІТ Кластера Юлія Цимбала, що об’єднує понад 270 компаній, для яких одним з основних пріоритетів є розвиток освіти, додала:

– N-iX і DataArt багато докладаються не лише до матеріальної підтримки, а й до формування освітніх програм, викладання, чимало менторів із компанії долучаються до роботи зі студентами. Більш як сім років ми співпрацюємо з Львівською політехнікою. Наша перша спільна освітня програма – інтернет речей. Зараз маємо вісім бакалаврських програм, значну частину з них реалізовуємо саме в цьому інституті. Предмети цих освітніх програм повністю відповідають потребам ринку. Крім того, представники компаній допомагають студентам реалізовувати їхні проєкти. Тож заохочую використовувати всі можливості, які надає університет спільно з ІТ-компаніями.

Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії