Участь студентів-політехніків у всеукраїнських та міжнародних олімпіадах – пріоритет Університету

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
Олег Давидчак

Упродовж багатьох років Національний університет «Львівська політехніка» залучає талановиту молодь до участі в олімпіадах. Усеукраїнські та міжнародні конкурси дають змогу визначити рівень знань студентів, необхідних для майбутньої професійної діяльності. Докладніше про організування олімпіад, здобутки політехніків та нові можливості для розвитку університету розповів проректор із науково-педагогічної роботи Олег Давидчак.

Які міжнародні студентські олімпіади діють у Політехніці?

– Традиційно Львівська політехніка організовує конкурси та олімпіади з програмування. Цього року ми стали переможцями міжнародного конкурсу Creative Spark Big Idea Challange 2021, який відбувається в межах спільного проєкту British Council Ukraine, Кінгстонського університету та Tech StartUpSchool. Михайло Мамчур, студент першого курсу кафедри систем штучного інтелекту ІКНІ став учасником Бразильської міжнародної виставки інновацій, а також Хорватсько-Малайзійської міжнародної виставки інновацій, на якій здобув срібло в категорії «Інформаційно-комунікаційні технології». Цьогоріч проходив міжнародний студентський професійний творчий конкурс із бухгалтерського обліку, оподаткування, аналізу та аудиту. Студенти кафедри обліку та аналізу здобули на цьому конкурсі один диплом першого ступеня та один диплом третього ступеня. Також Політехніка є базовим закладом для організування щорічних всеукраїнських студентських олімпіад. Щоправда, під час дії карантинних обмежень змагання призупинено.

– Що потрібно, щоб стати учасником міжнародної олімпіади?

– Зазвичай Львівська політехніка провадить змагання командного типу. Також студенти можуть індивідуально брати участь у змаганнях. Учасники мають сформувати команду та обрати тренера. Підготовка студентів здійснюється відповідно до умов конкурсу.

– Які можливості для студентів дає участь в олімпіадах?

– Найперше – це отримати хороший досвід командної роботи, оцінити рівень підготовки та своїх знань. Також, відповідно до рішення організаційного комітету конкурсів, Львівська політехніка стимулює студентів преміями та дипломами. Ми започаткували, що перемоги в конкурсах будуть відображатися в додатку до диплома бакалавра чи магістра.

– З якою динамікою університет організовує олімпіади?

– Щодо міжнародних олімпіад, то масової участі студентів немає. Такі змагання провадять нерегулярно. Перемога на міжнародній олімпіаді є великим здобутком для студента. Щодо загальноукраїнських олімпіад, то у 2019 році Львівська політехніка посіла перше місце серед ЗВО України за загальною кількістю призерів серед студентів.

– Які інститути Політехніки стали найуспішніші учасники олімпіад для студентів?

– Зазвичай активним учасником міжнародних та всеукраїнських олімпіад є ІКНІ. Також серед інститутів Політехніки активними є ІНЕМ, ІТРЕ, ІГСН, ІСТР.

– Яке значення для Львівської політехніки мають міжнародні олімпіади?

– Перш за все, це престиж університету та оцінка рівня підготовки студентів. Якщо студенти перемагають в олімпіадах та змаганнях, то це стає підтвердженням актуальності нашої освітньої програми, оцінкою якості навчального процесу та якості вищої освіти, здобутої в університеті.

– Які олімпіади заплановано цьогоріч?

– Усе буде залежати від карантинних умов. Ми сподіваємося, що традиційні олімпіади з навчальних дисциплін серед ЗВО повернуться.