Інклюзивна освіта у вищій школі: у Львівській політехніці відбувся круглий стіл за участю німецьких партнерів

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
круглий стіл за участю німецьких партнерів

У рамках наукового симпозіуму, що проходив у Політехніці, 22 листопада відбувся круглий стіл із впровадження інклюзивної освіти у вищій школі.

У його роботі взяли участь німецькі партнери – доктори Університету ім. Юліуса Максиміліяна з м. Вюрцбурґ Оласф Хуз, Матіас Зімліш, Енріке Гьобель, представники громадських та комунальних установ міста, зокрема – вчитель спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату № 100 Ірина Костробій, директор комунального закладу ЛОДА «Львівський регіональний центр з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт» Мирослав Ніколаїв, науковці з Інституту гуманітарних та соціальних наук.

Під час цього заходу присутні підсумували зроблене, говорили про майбутні перспективи співпраці. Директор Центру «Інтеграція» Ніна Гайдук зокрема відзначила, що впродовж останніх двох років Політехніка зробила дуже багато у сфері доступності навчального процесу для осіб з особливими потребами. Так, у день роботи круглого столу в головному корпусі університету встановили навігаційні маячки, тож незабаром для осіб з інвалідністю запрацює платформа – навігаційна система, що допоможе їм за допомогою мобільних технологій (смартфонів, планшетів тощо) рухатися у просторі. У планах – використовувати ці програмні засоби разом із маячками, подаровані німецькими колегами політехнікам, у всіх навчальних корпусах Політехніки й у Студмістечку.

Учасники круглого столу обговорювали створення спільного наукового, соціального, публічного простору «Університет – доступний для людей з інвалідністю», дальший розвиток наукової співпраці, поширення досвіду через створення науково-дослідницької платформи для фахівців із різних університетів і громад міст України, які розв’язують ці проблеми. На круглому столі йшлося й про діяльність Служби доступності до можливостей навчання «Без обмежень» у складі Міжнародного центру професійного партнерства «Інтеграція». Служба функціонує у 112 кімнаті першого навчального корпусу.

Ще один напрям співпраці – упровадження адаптивного спорту у Львові та Політехніці. Він дозволяє особам з інвалідністю розвивати навички та підтримувати фізичну активність у повсякденні, покращувати якість свого життя. Досвідом щодо організування адаптивного спорту поділився з політехніками під час лекції Енріке Гьобель, тренер команди для незрячих футболістів у німецькому університеті. До речі, ця команда є чемпіонами Німеччини з футболу для незрячих.

– Політехніка, у рамках співпраці з університетом ім. Юліуса Максиміліяна, тісно співпрацює із фахівцями з Німеччини: окрім того, що діляться з нами досвідом, то ще й допомагають конкретними справами, – розповіла старший викладач кафедри соціології та соціальної роботи Галина Герасим. – Недавно вони придбали візки для створення спортивної команди в Політехніці й місті (незабаром ми їх отримаємо). Оскільки готуємо соціальних працівників, то подарували нам спеціальні окуляри, які допомагають зрячому краще зрозуміти незрячого. Дуже важливо, що почали займатися інклюзією у вищій школі, адже донедавна йшлося тільки про дошкільний та шкільний навчальні процеси. Це вельми актуально й уже є галуззю науково-практичного зацікавлення. Гасло людей з інвалідністю: «Не робіть для нас без нас». А ми кажемо: «Не позбавляйте виклику, але дайте можливості».

круглий стіл за участю німецьких партнерів круглий стіл за участю німецьких партнерів круглий стіл за участю німецьких партнерів круглий стіл за участю німецьких партнерів круглий стіл за участю німецьких партнерів круглий стіл за участю німецьких партнерів круглий стіл за участю німецьких партнерів круглий стіл за участю німецьких партнерів