У Львівській політехніці презентовано нову книгу з історії фізичної культури та спорту в Галичині

Прес-служба Львівської політехніки
презентація книги з історії фізичної культури в Галичині

22 грудня 2016 року в Актовій залі головного корпусу Національного університету «Львівська Політехніка» відбулася презентація цікавого видання – книги «Архітектор Григорій Пежанський та розвиток фізичної культури в Галичині наприкінці ХIХ – на початку ХХ століття». Її авторами є член Національної спілки художників України, член Наукового товариства імені Тараса Шевченка, кандидат мистецтвознавства Олесь Нога та член виконкому НОК України у Львівській області, директор СДЮШОР «Карпати», почесний голова федерації баскетболу Львівщини Ігор Савицький.

Модератор презентації, заступник директора з музейної та наукової роботи Інституту народознавства НАН України, кандидат мистецтвознавства Андрій Клімашевський підкреслив унікальність творів Григорія Пежанського, які можна з гордістю виставляти на європейську та міжнародну арену. Самого архітектора він назвав людиною, яка відчувала епоху, вміла створювати мистецьке та громадське середовище Львова.

Григорій Пежанський – видатний український архітектор, випускник Львівської політехніки, у свій час працював радником у магістраті Львова з питань будівництва. Він був одним із засновників Українського технічного товариства, членом Українського педагогічного товариства та Наукового товариства імені Шевченка, очолював страхову спілку «Дністер». Завдяки йому з’явилися народні доми, будинок Руського (Українського) театру, будівля нинішньої музичної академії імені Лисенка та багато інших осередків культурно-мистецького життя Львова. Окремої уваги заслуговує те, що Григорій Пежанський є творцем першого в Україні і Польщі футбольного стадіону.

Високо оцінили презентовану книгу її рецензенти – заступник начальника управління фізичної культури та спорту Львівської ОДА Оксана Вацеба та доктор історичних наук, професор Інституту народознавства НАН України Ярослав Тарас. Оксана Вацеба, зокрема, зауважила, що книга поєднує різні ділянки культури, тому буде цікавою для широкого кола читачів. Вона також нагадала, що саме на час презентації видання припадає день народження Національного олімпійського комітету.

«Писана пам’ять про становлення спорту, зокрема футболу, в Галичині наприкінці ХIХ – на початку ХХ століття», – такі міркування про книгу висловив доктор історичних наук, професор Ярослав Тарас. Він підкреслив, що відкриттям для нас є те, що визначні архітектори Львова були причетні до становлення українського спорту. Книга засвідчила, що саме через спорт, а головне – через функціонування українських спортивних об’єктів та діяльність низки спортивних товариств з відповідною ідеологією та символікою українці впевнено заявили про своє існування, декларували становлення власної держави.

Автори видання наводять цікаві факти про діячів, які займалися впровадженням у Львові нових видів спорту, що з’явилися в Європі у другій половині ХIХ століття, стверджуючи, що саме спорт став сполучним елементом між Заходом та Сходом України.

Під час презентації до слова був запрошений проректор з науково-педагогічної роботи Львівської політехніки Олег Давидчак, який звернув увагу, що саме підготовка до відзначення 200-ліття Університету зініціювала таку плідну пошукову діяльність в історичне минуле. На його думку, ця ґрунтовна праця, що відкриває нам сторінки історії, є дуже вагомою і для Університету, і для України загалом.

Авторське бачення створеної книги виклав один з її авторів Ігор Савіцький. Він перегорнув сторінки біографії Григорія Пежанського та розкрив червоно-чорну символіку обкладинки книги. Виявляється, перша футбольна команда Львова, що називалась «Україна», носила червоно-чорну форму.

Книга викликала великий інтерес у присутніх, до її обговорення долучилися і відомий громадський діяч, український поет та прозаїк, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Ігор Калинець та знаний спортивний журналіст, історик галицького спорту Іван Яремко. Презентацію супроводжував виступ дуету скрипалів Ольги Курчинської та Володимира Савки.

виступ скрипалів презентація книги з історії фізичної культури в Галичині презентація книги з історії фізичної культури в Галичині презентація книги з історії фізичної культури в Галичині презентація книги з історії фізичної культури в Галичині презентація книги з історії фізичної культури в Галичині презентація книги з історії фізичної культури в Галичині презентація книги з історії фізичної культури в Галичині презентація книги з історії фізичної культури в Галичині презентація книги з історії фізичної культури в Галичині презентація книги з історії фізичної культури в Галичині презентація книги з історії фізичної культури в Галичині