У Львівській політехніці відкрили першу на заході України лабораторію робототехніки

Марта Семотюк, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з відкриття лабораторії

16 лютого в Tech StartUp School Національного університету «Львівська політехніка» відбулося відкриття лабораторії робототехніки за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України» в рамках проєкту «Кращі технічні навички та інклюзивні умови для розвитку робочої сили в машинобудівному секторі України».

Перша половина заходу була присвячена презентації можливостей лабораторії й використанню колаборативних роботів Universal Robots UR10e та Robot MG400. Після цього учасники заходу, серед яких були представники Проєкту USAID «Економічна підтримка України», викладачі Львівської політехніки, стейкхолдери й роботодавці в галузі ІТ та комп’ютерних технологій, змогли безпосередньо поділитися планами щодо робототехніки в Україні.

Також учасникам заходу були представлені досягнення Tech StartUp School, серед них: розвиток інноваційної інфраструктури та її наповнення, де залучено $1 300 000 на обладнання; грантові програми, з яких 5 українських та 8 міжнародних, стипендії й інвестиції у стартапи студентів Політехніки, де щороку залучають $10 000–25 000; технічні та організаційні інновації екосистем Львівської політехніки; лабораторні прилади та ін.

Заступниця директора Проєкту USAID Кірстен Пфайффер висловила вдячність партнерам і побажала активної співпраці для подальшого розвитку робототехніки. Відтак учасники заходу безпосередньо перейшли до обговорення перспектив кооперації й удосконалення освітніх програм.

– Маючи лабораторію робототехніки, ми можемо підвищити якість освіти, оскільки студенти зможуть навчатися шляхом виконання різноманітних проєктів. Студенти не лише зможуть моделювати ситуації, а й перевіряти їх за допомогою цих роботів. Ми сподіваємося, що цього року завершимо 20-й корпус, де має бути потужний хаб. Також підсилюємо це питання, і навіть є окремі донори, які готові наповнити це сутнісними аспектами, а саме обладнанням та підтримкою, – поділився прогресом Назар Подольчак, керівник Tech StartUp School Львівської політехніки.

Крім того, Назар Подольчак розповів, що до роботи з обладнанням залучені компанії, які займаються бізнес-моделями, допомагають у розвитку інноваційного хабу й активно співпрацюють з Tech StartUp School.

На заході був присутній і керівник відділу робототехніки компанії SoftServe Любомир Демків, який нещодавно підписав контракт з NASA на стимуляцію приземлення вантажів світлового майданчика на Місяць.

– Це виклик як для студентів, яким потрібно докладати більше зусиль, щоб зрозуміти шлях програмування, так і для викладачів, адже вони повинні правильно передати знання. Що більше буде таких центрів, де можна здобути навчання та досвід роботи, то кращим буде розвиток промисловості, враховуючи війну. Зараз автоматизація і роботизація надзвичайно корисні й будуть такими ж корисними під час відбудови, – зазначив Любомир Демків.

Зацікавлення у співпраці висловили і представники бізнес-спільнот. Андрій Переймибіда, керівник Центру розвитку талантів компанії SoftServe та доцент кафедри прикладної математики Львівської політехніки, додав, що також в університеті є курси: базовий і просунутий. Другий передбачає пошук спеціалістів, які вже мають певний досвід у суміжних галузях, і підготовку до відповідної роботи з роботами.

– Наша компанія успішно співпрацює з різними ЗВО. Як зазначили, ми шукаємо таланти, але також підтримуємо всіх. Добре, що є така лабораторія, залишилося додати туди наповнення, адже обладнання потребує використання, – зауважив Андрій Переймибіда.

Наостанку учасники заходу висловилися за підтримку майбутньої співпраці й закликали охочих до активного розвитку робототехніки в Україні.

Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії Фото з відкриття лабораторії