У Львівській політехніці презентували проєкт «Концепція екосистемних послуг: Європейський досвід»

Кафедра транспортних технологій Львівської політехніки
Фото з презентації проєкту

У Національному університеті «Львівська політехніка» відбулася офіційна презентація проєкту «Концепція екосистемних послуг: Європейський досвід» (The concept of ecosystem services: European experience, ЕЕ4CES), який фінансує програма Еразмус+, напрям Жан Моне, за підтримки Європейського інструмента сусідства. Метою проєкту є поширення європейського досвіду концепції екосистемних послуг для післявоєнної відбудови України.

Екосистемні послуги – це ті блага, які може отримати людина від природи. На жаль, шкода, заподіяна військовими діями в Україні, завдає великого та непоправного негативного впливу довкіллю, а це відіб’ється й на житті населення не тільки в Україні.

ЕЕ4CES реалізовують спільно Інститут сталого розвитку імені В’ячеслава Чорновола та Інститут механічної інженерії та транспорту. Від кафедри екологічної безпеки та природоохоронної діяльності проєкт виконують Марія Руда, Алла Шибанова, Анна Гивлюд, а від кафедри транспортних технологій – Христина Барвінська.

Виконавиць проєкту привітала заступниця директора ІСТР Ольга Кузь, завідувач кафедри ТТ Юрій Ройко, завідувач кафедри ЕБПД Ігор Петрушка. Про важливість міждисциплінарної тематики та відповідність її основним цілям проєктів Жана Моне наголосила координаторка проєктів Еrasmus+ в Україні Світлана Шитікова, яка також долучилася до зустрічі.

Запрошеними гостями були представники українських університетів: д-р хім. наук, професор, професорка кафедри екології Чорноморського національного університету імені П. Могили Олена Мітрясова, к.ю.н. тематична координаторка модуля Жана Моне у Сумському державному університеті Анна Славко, а також науковці Національного лісотехнічного університету України, Інституту екології Карпат НАН України та інші.

Позитивні результати від реалізації проєкту у Львівській політехніці відзначила відповідальна за подання заявок та виконання міжнародних проєктів Жана Моне у Львівській політехніці Олена Федорова. Вона побажала успіху та вчасного виконання всіх запланованих подій у грантовій угоді.

Важливо, що до зустрічі доєдналися та виступили студенти, представники кафедр, які беруть участь у виконанні проєкту. Це головні бенефіціари, оскільки будуть слухачами факультативного курсу «Екосистемні послуги для післявоєнної відбудови України: Європейський досвід».

Також було презентовано першу офіційно заплановану подію проєкту – ІV Міжнародний науковий симпозіум «Сталий розвиток – стан та перспективи», що відбудеться 7–10 лютого 2024 року в смт Славське, на базі Політехнік-2.

Всіх зацікавлених осіб у тематиці проєкту ЕЕ4CES запрошують долучатися до соціальних мереж для отримання нової інформації.

Фото з презентації проєкту Фото з презентації проєкту Фото з презентації проєкту Фото з презентації проєкту Фото з презентації проєкту Фото з презентації проєкту Фото з презентації проєкту Фото з презентації проєкту Фото з презентації проєкту Фото з презентації проєкту Фото з презентації проєкту Фото з презентації проєкту Фото з презентації проєкту Фото з презентації проєкту Фото з презентації проєкту Фото з презентації проєкту Фото з презентації проєкту Фото з презентації проєкту