Центр правових досліджень ґендерної рівності підготував пам’ятку для жінок для безпечного перетину кордону

Центр комунікацій Львівської політехніки
Фрагмент пам'ятки

Через посилання у пам’ятці можна перейти на чат-бот у телеграмі, де зібрані всі важливі контакти й чати.

«Посестро, ти в безпеці, проте будь пильна на кордоні, адже злочинці (сутенери), часто розраховують на дівчат і молодих жінок, які перетинають кордон самі чи з дітьми!» – йдеться у зверненні до українок, які через війну, котру провадить на наших землях російський агресор, змушені стати біженками і разом зі своїми дітьми виїжджати за межі держави.

Після перетину кордону треба довіряти лише волонтерам і волонтеркам, які одягнені в спеціальні жилети. Не можна нікому, окрім працівників митниці, навіть поліції, віддавати свої документи.

Якщо хтось сторонній пропонує допомогу, необхідно сфотографувати його документи, номери авт і надіслати ці фото своїм рідним. Також найближчі, найрідніші люди повинні знати вашу геолокацію.

Доречно триматися групи людей, навіть одного-двох осіб, яким довіряєте, з якими ви їхали до кордону. Не відходити від них. Не опинятися наодинці серед незнайомців, а гроші за транспортування не перераховувати наперед.

Найважливіше – зберігати спокій, не панікувати, адже в паніці можна втратити здоровий глузд і вдатися до вчинків, що можуть лише зашкодити.

Дослідження, проведене Фондом народонаселення ООН (ЮНФПА) у 2021 р. підтвердило підвищену вразливість жінок до різних форм насильства в умовах конфлікту: відсоток жінок, які пережили насильство у громадах ,де їх прийняли, становив 15.2% респондентів.

Сьогодні українські жінки і дівчата, які в силу воєнних обставин стали біженками, особливо вразливі до різних форм насильства: приниження, образ, залякування, шантажу, словесних погроз, фізичного насильства, конфіскації грошей, майна або офіційних документів, примусової неоплачуваної роботи та непристойних висловлювань сексуального характеру.

Чат-бот у Телеграм