Служба доступності «Без обмежень» сформувала базу даних студентів з особливими освітніми потребами

Міжнародний центр професійного партнерства «Інтеграція»
Лого Служби доступності «Без обмежень»

Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», яка є структурним підрозділом Міжнародного центру професійного партнерства «Інтеграція» Львівської політехніки, сформувала базу даних студентів з особливими освітніми потребами, які здобувають вищу освіту в Університеті.

Результати аналізу бази даних студентів з ОПП можна узагальнити так:

  • загальна кількість студентів з ООП, що навчаються на першому (бакалавр) рівні вищої освіти у Національному університеті «Львівська політехніка», становить 278 осіб, з них:
    • на першому курсі – 89 осіб;
    • на другому курсі – 83 особи;
    • на третьому курсі – 59 осіб;
    • на четвертому курсі – 47 осіб;
  • за останні 5 років є тенденція до зростання кількості вступників з особливими освітніми потребами, загалом, кількість студентів з ООП зросла вдвічі у 2021 році порівняно з 2018 роком;
  • найбільша кількість студентів з ООП навчається в Інституті комп’ютерних наук та інформаційних технологій, їхня частка становить 28% від загального обсягу студентів з ОПП;
  • серед вступників 2021 року, що мають особливі освітні потреби, найбільшу частку складають студенти з хронічними захворюваннями – 49%, студенти із порушенням опорно-рухового апарату – 35%, з порушенням слуху – 11% та з порушенням зору – 5%.

Дані, які Служба доступності отримала у результаті аналізу зібраної інформації, буде враховано під час виконання Стратегії розвитку інклюзивної освіти та сприяння соціальній інклюзії в Національному університеті «Львівська політехніка».

Служба доступності «Без обмежень» вдячна директору Центру забезпечення якості освіти Національного університету «Львівська політехніка» доцентові Роману Шуляру та секретарю приймальної комісії професорові Михайлу Гончару за співпрацю та надання необхідної інформації для формування бази даних студентів з ООП.

Збір та опрацювання поданої інформації відбувався до 24 лютого. Сьогодні ж Львівська політехніка, як і вся країна, перебуває в нових умовах, а саме в умовах війни. Служба доступності «Без обмежень» не стоїть осторонь цих подій, ми усвідомлюємо потребу у підтримці студентів, тому спільно з Ветеранською службою Львівської політехніки запланували проведення тренінгу, мета якого полягає у корегуванні стресового стану студентів. Деталі проведення тренінгу буде висвітлено на вебсторінці Служби.

Загальна кількість студентів з ООП у Львівській політехніці ТОП 5 інститутів за кількістю студентів з ООП Відсоткове співвідношення кількості студентів 1-го курсу за категоріями інвалідності