Шевченківський вечір – чудова можливість зрозуміти багатство слова Кобзаря

Максим Піхо, студент 2-го курсу кафедри ЖЗМК ІППО
Фото з Шевченківського вечора

Щовесни Львівська політехніка традиційно вшановує пам’ять Тараса Шевченка. Цього року літературно-мистецький вечір, присвячений Кобзареві, провели 10 березня у Львівській національній філармонії. Участь у реалізації заходу взяли талановиті мистецькі колективи Політехніки, продемонструвавши свою майстерність і любов до творчості Шевченка.

Програму вечора підготував Народний дім «Просвіта», який очолює Степан Шалата. Шевченківський вечір зібрав талановитих людей, які своєю роботою на сцені вшанували пам’ять поета. Серед творчих колективів, які брали участь у заході, – Народний камерний оркестр «Поліфонія», Народний ансамбль бандуристів «Заспів», Народний театр-студія «Хочу», Народний чоловічий хор «Орфей», Народна хорова капела студентів «Гаудеамус» та інші. Варто зазначити, що більшість учасників цих творчих колективів – самоуки.

Вечір розпочався з музичного виконання відомого вірша Шевченка «Заповіт» – твору, в якому Кобзар звертається з настановами до українського народу. Слова Шевченка «І вражою злою кров’ю волю окропіте» сьогодні звучать дуже символічно.

Неабияке враження на глядачів справив твір «Холодний яр» у виконанні Народного театру-студії «Хочу». Артисти майстерно передали слова автора, його інтонацію та почуття, це було справді неймовірно. Своєю екстраординарністю учасники театру-студії полонили зал, і наприкінці їхнього виступу зала гуділа оплесками. Після цього артисти висловили свою пошану військовим, які сьогодні боронять нашу землю.

Протягом усього вечора у філармонії лунала музика, яку виконували камерний оркестр «Поліфонія», ансамбль бандуристів «Заспів» та інші. Вразила майстерність диригента Романа Кресленка. Спостерігаючи за ним, розумієш, що він обожнює свою справу. Його рухи сповнені творчого запалу й упевненості.

Зачарувало виконання ансамблем естрадної пісні «Сузір’я» твору «Ой тумане» на слова Шевченка. Було таке відчуття, що справжній туман оповив залу.

Усе перелічене вище становило тільки малу частину чудового вечора. Щоб пережити справжні почуття й емоції, варто було побачити і почути все самому. Можу лише порадити відвідати такий захід наступного року, щоб сповнитися незабутніми враженнями.

Наприкінці літературно-мистецького вечора ректор Львівської політехніки Юрій Бобало подякував керівникові Народного дому «Просвіта», заслуженому працівникові культури Степанові Шалаті й учасникам колективів за пристрасть і майстерність, з якою вони передали багатство Шевченкового слова.
 

Ви також можете ознайомитись із враженнями двох інших студентів кафедри журналістики та засобів масової комунікації Львівської політехніки, які були присутні на вечорі:

Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора