Політехніка організувала літературно-мистецький вечір з нагоди 209-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка

Олег Котюжанський, студент 2-го курсу Львівської політехніки
Фото з Шевченківського вечора

Вшанування Кобзаря вже є традицією для Львівської політехніки. Цей рік не став винятком. 10 березня, попри війну в країні, Львівська політехніка спільно з обласним Товариством «Просвіта» організували і провели літературно-мистецький вечір у Львівській національній філармонії.

Захід підготував структурний підрозділ Львівської політехніки – Народний дім «Просвіта», керівником якого є заслужений працівник культури України Степан Шалата. Участь у вечорі взяли творчі колективи університету: Народний камерний оркестр «Поліфонія», ансамбль естрадної пісні «Сузір’я», Народний ансамбль бандуристів «Заспів» та інші.

Зі вступним вітальним словом виступив голова Львівського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка Ярослав Пітко.

Літературно-мистецький захід розпочався з потужного переспіву відомого твору митця «Заповіт», у якому Кобзар звертається до майбутніх поколінь українців із закликом до боротьби за свободу, яку знову в нас намагаються відібрати. Слова цього твору для нас значущі як ніколи і вже стали лейтмотивом наших днів.

«…Поховайте та вставайте,
Кайдани порвіте
І вражою злою кров’ю
Волю окропіте».

«Заповіт», як завжди, філігранно та з неабиякою скрупульозністю виконала Народна хорова капела студентів «Гаудеамус», наповнивши зал величчю й силою Шевченкового слова. Зал як годиться слухав стоячи, вловлюючи кожне слово і пропускаючи через себе прекрасний переспів, що завершився бурею оплесків. Окрім «Заповіту» були представлені такі визначні твори Шевченка, як «Холодний яр», «Муза», «Кавказ», «Реве та стогне» та інші.

Вразив своїм виконанням твору «Холодний яр» Народний театр-студія «Хочу». Пристрасть, з якою учасники представляли твір, змушувала вслухатись у слова Шевченка, а їхні рухи додавали ще більшої драматичності безсмертним словам Кобзаря. У творі Шевченко звертається до заможних верств населення, які не вступають у боротьбу за визволення України, а навпаки – віддаляються від свого народу. Колективу вдалося передати всю сутність твору. Наприкінці свого виступу артисти висловили вдячність і пошану воїнам, які сьогодні боронять нашу державу.

Завершився вечір увертюрою до опери «Тарас Бульба» у майстерному виконанні Народного симфонічного оркестру, Народної хорової капели студентів «Гаудеамус» та Народного чоловічого хору «Орфей» під диригуванням Романа Кресленка. Глядачі стоячи аплодували виконавцям, а ті своєю чергою плескали їм у відповідь, виражаючи вдячність.

Наприкінці вечора ректор Львівської політехніки Юрій Бобало подякував керівникові Народного дому «Просвіта», заслуженому працівникові культури Степанові Шалаті й колективам, які виступали, за їхній внесок у щорічне вшанування дня народження Тараса Григоровича Шевченка та за майстерне виконання творів, які стали лейтмотивом наших днів.
 

Ви також можете ознайомитись із враженнями двох інших студентів кафедри журналістики та засобів масової комунікації Львівської політехніки, які були присутні на літературно-мистецькому вечорі:

Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора Фото з Шевченківського вечора