Американський диплом у Політехніці: проректор Олег Матвійків провів переговори щодо програми подвійних дипломів

Анастасія Степаняк (Мозгова), тижневик «Аудиторія»
Проректор Матвійків провів переговори щодо програми подвійних дипломів

Проректор Львівської політехніки Олег Матвійків зустрівся із американською делегацією щодо переговорів про програму подвійних дипломів.

Із цією метою до університету завітали ініціатор проекту співпраці професор соціології Frederick Community College (штат Меріленд) Маршал Боткін та віце-президент Ocean County College (штат Нью-Джерсі) з електронного навчання та освітньої діяльності доктор Хатім Акл. Зустріч відбулася у п’ятницю, 17 травня.

Професор Боткін уже впродовж дванадцяти років співпрацює з кафедрою соціології та соціальної роботи Інституту гуманітарних і соціальних наук та з Міжнародним центром «Інтеграція» з питань соціальної роботи та інклюзивної освіти. Гість декілька разів перебував у Львівській політехніці з тривалими візитами, де читав лекції для студентів та наукові доповіді для науково-педагогічних працівників.

Метою поточного візиту делегації є започаткувати спільну програму подвійних дипломів з Ocean County College, що є базовим для двох американських університетів – Kean University та New Jersey Institute of Technology. Він готує асоційованих бакалаврів (аналог молодшого бакалавра) із понад 60 спеціальностей технічних, гуманітарних, економічних, комп’ютерних та інших напрямів.

– Повністю англійськомовну програму подвійних дипломів з американським коледжем ми плануємо розпочати з напряму «Бізнес адміністрування». Американські колеги здійснили аналіз переліку та змісту дисциплін двох наших спеціальностей – публічне управління та адміністрування; менеджмент. Для цього було організовано дві зустрічі на кафедрі адміністративного та фінансового менеджменту, під час яких виявлено спільні дисципліни та відмінності. На цьому етапі погоджено, що понад 1/3 дисциплін мають подібні навчальні програми і їх можуть читати викладачі Львівської політехніки. Іншу частину дисциплін будуть провадити американські викладачі онлайн-шляхом або, приїжджаючи на семестрове навчання до нашого університету, – прокоментував зустріч Олег Матвійків.

Наступним етапом, за словами проректора, буде визначення конкретного переліку дисциплін, модифікація вмісту навчальних програм, встановлення штатних працівників, які зможуть викладати предмети англійською мовою, та підписання угоди. Відомо, що навчання в американських коледжах є платне, тому важливим питанням дальших переговорів стане визначення та встановлення такої ціни за навчання, яку могли б оплатити українські студенти. Окрім цього, керівництво Політехніки передбачає, що програма буде цікава й для іноземних студентів, тому поточним завданням університету є організування рекламної кампанії та інформування всіх потенційних студентів про можливість англійськомовного навчання та отримання американського диплома у Львівській політехніці.

– По завершенню успішного дворічного навчання в Ocean County College випускники отримуватимуть дипломи і ще два роки навчатимуться у Львівській політехніці, де здобуватимуть освітній рівень бакалавра. Ступінь магістра вони, за бажанням, зможуть отримати вже у технологічному інституті Нью-Джерсі. Це відкриває чималі можливості. Незважаючи на те, що Ocean County College і New Jersey Institute of Technology є технічними закладами, вони мають дуже широкий спектр спеціальностей, тому там можуть навчатися гуманітарії і навіть медики, – розповідає ініціатор проекту з боку нашого університету, викладач кафедри соціології та соціальної роботи Олеся Бік, яка вже з ознайомчою метою побувала в американських вишах-партнерах.