Професор катедри української мови Ірина Фаріон розповіла про нове видання своєї монографії

Катедра української мови Львівської політехніки
Ірина Фаріон зі своєю книжкою

Вийшло 5-е видання (зі змінами і доповненнями) монографії Ірини Фаріон «Мова – краса і сила: суспільно-креативна роль української мови в ХI – середині ХIХ ст.». Видавництво Львівської політехніки, 2021. 224 с.

– Це дослідження перше в українському мовознавстві, де взаємини між мовою і людиною, мовою і нацією, мовою і державою розглянуто в онтологічно-історичному розтині: мова не лише передумова буття людини і суспільства – мова основа його творення упродовж століть (ХI – до середини ХIХ століття). Унікальність і феноменальність української ситуації в тому, що не держава стояла на сторожі і захисті мови, а мова забезпечила собою всі можливості для відродження нації і держави. Цей феномен криється у метафоричному визначенні мови як «краси і сили». «Краса» – це найвідкритіший звуковий бік мови, а «сила» – це її суспільно-креативна роль в українському націє- та державотворенні. Краса і сила мови – це те, що «дивнуло з упадку ту масу, якій, бачилося, не було рятунку» (І. Франко).

У монографії віднайдете унікальну карту українських говорів П. Чубинського і К. Михальчука 1871 року. Саме ця карта вказує на етнічні межі українського світу, що, на жаль, сьогодні не збігається з кордонами нашої держави. За инших історичних обставин і втримання власної держави ми мали б країну в межах українських діялектів – себто прямої мови землі, ще не опосередкованої літературним стандартом, – розповіла авторка.