Професії майбутнього: знайти своє покликання в ІТ можна на бакалаврських програмах у Львівській політехніці

Львівський ІТ Кластер
Заставка до матеріалу

За даними Міністерства освіти і науки України, у 2023 році комп’ютерні науки посіли перше місце за кількістю поданих заяв на бюджетні місця у заклади вищої освіти – понад 30 тисяч. У десятці найпопулярніших спеціальностей також «Інженерія програмного забезпечення» та «Кібербезпека».

У Львівському ІТ Кластері зібрали інформацію про найперспективніші ІТ-професії майбутнього, які обговорювали під час IT Future Conf 2024, а також підготували добірку навчальних закладів, де можна здобути відповідну освіту. За 8 років Кластер у межах проєкту IT-Expert спільно з ІТ-компаніями модернізував 19 бакалаврських програм у чотирьох львівських університетах.

Спеціаліст у сфері штучного інтелекту

Трендовим ІТ-напрямом останнього року є ШІ. Він відіграє ключову роль у трансформації сфер медицини, промисловості, торгівлі та бізнесу. 70 тисяч компаній в усьому світі займаються розробкою ШІ. Галузі, які використовують цю технологію у роботі, показують кращу продуктивність. А спектр актуальних вакансій постійно розширюється.

«Майбутнє – за ШІ. Незалежно від того, яку професію обере людина, вона буде використовувати технології Штучного інтелекту. З’явиться багато нових спеціальностей з обслуговування ШІ, про які ми ще навіть не знаємо», – переконаний Євген Горовий, Founder та CEO It-Jim, PhD, член Експертного комітету з розвитку ШІ при Міністерстві цифрової трансформації України.

«Штучний інтелект автоматизує багато когнітивної роботи. Будуть нові задачі та виклики, але ті бізнеси, які інтегрують його у свою роботу, отримають конкурентну перевагу», – доповнює Software Engineer (Big Data) в N-iX Олег Шишкін.

Йти в ногу з іноваціями допоможе освітня програма «Системи штучного інтелекту» в Національному університеті «Львівська політехніка». Її учасники мають можливість працювати і навчатись у форматі дуальної освіти у провідних компаніях Львівського ІТ Кластеру.

Експерт із кібербезпеки

Фахівці з кібербезпеки відповідають за захист інформації та комп’ютерних систем від кібератак, шкідливих програм і несанкціонованого доступу. Такі спеціалісти є одними з найбільш затребуваних на ринку праці, оскільки без них неможливе функціонування органів державної влади, підприємств критичної інфраструктури, банківської, медіа та інших сфер.

«В Україні нестача спеціалістів з кібербезпеки, тому робота для таких фахівців буде актуальною ще багато років. Світ не стає безпечнішим, відповідно країни вкладають більше зусиль і ресурсів у захист даних», – розповідає Ігор Кантор, Co-founder та CEO в Iterasec.

Якісну освіту за цим напрямом можна здобути, зокрема, на бакалаврській програмі «Кібербезпека» в Національному університеті «Львівська політехніка». Навчання студентів побудоване за принципом роботи ІТ-компаній: вступники створюють власні проєкти і запускають стартапи під менторством досвідчених ІТ-спеціалістів.

Робототехнік та інженер з електронних і комп’ютерних систем

Роботизовані пристрої активно застосовують у різних сферах – від медицини до підводних і космічних досліджень. Інженер робототехніки займається програмуванням «розумних» машин, а фахівці з електроніки розробляють для них друковані плати та іншу комплектацію.

«Ці професії підходять для допитливих людей, які полюбляють досліджувати, як працюють пристрої зсередини. Це і цікаво, і корисно. Людина може зробити великий внесок у суспільство – від протезів до дронів», – підкреслює Анастасія Артим, Characterization Engineer в RENESAS.

Стати фахівцем з робототехніки можна на кафедрі інформаційно-вимірювальних технологій Інституту комп’ютерних технологій, автоматики та метрології Національного університету «Львівська політехніка».

А якщо немає технічних здібностей?

В ІТ потрібні люди з різноманітними талантами, зокрема й творчими. Адже ІТ – це не лише про розробку.

«Спектр нетехнічних професій дуже широкий. В ІТ можуть працювати креативні люди, які володіють навичками комунікації та тайм-менеджменту. Також завжди потрібні фахівці, які будуть думати про кінцевий продукт з точки зору ринку», – розповідає Вячеслав Поліновський, CEO GoITeens.

«Якщо ви вважаєте, що можете бути хорошим лідером і маєте комунікаційні навички, йдіть у Project Management. Якщо у вас гарні творчі здібності, спробуйте себе в дизайні. Але врахуйте, що на таких посадах англійська має бути на дуже високому рівні», – додає Наталія Макарчук, Engineering Competence Lead в Sombra.

Щоби здобути освіту UX/UI дизайнера, подавайте документи на бакалаврську програму Кластера в Національному університеті «Львівська політехніка».


Докладніше – на сайті Львівського ІТ Кластеру.