Про особливості навчання, співпрацю з ІТ-індустрією та виклики впровадження програми «Системи штучного інтелекту»

Львівський ІТ Кластер
Фото із випуску

«Системи штучного інтелекту» в Національному університеті «Львівська політехніка» і Data Science & Intelligence Systems у Львівському національному університеті імені Івана Франка стали одними з пілотних освітніх програм, розроблених із залученням Львівського ІТ Кластеру. У 2021 році перші випускники цих програм отримали дипломи бакалавра.

Модернізація освітньої програми «Системи штучного інтелекту» була розпочата у вересні 2016 року з ініціативи професора Наталії Шаховської та Івана Загороднього, випускника Національного університету «Львівська політехніка» й Director of Software Development Office у SoftServe. За підтримки Львівського ІТ Кластеру було сформовано робочу групу з ІТ-експертів та представників Львівської політехніки, які розробили навчальну програму курсу. Значну підтримку в підготовці програми забезпечили компанії SoftServe, GlobalLogic, Ciklum, N-IX, EPAM. До викладацького складу кафедра штучного інтелекту залучила фахівців EPAM, Intellias, Inoxoft, GlobalLogic, Solidbrain, Grammarly. Перший набір на програму відбувся у вересні 2017 року. Тоді на вибірковий блок «Системи штучного інтелекту» було набрано 136 студентів, 88 з яких через 4 роки отримали бакалаврські дипломи.

– Коли ми спільно з представниками ІТ-індустрії модифікували вибірковий блок «Системи штучного інтелекту», доволі важко було передбачити затребуваність випускників у майбутньому. Але завдяки тому, що перших 2 курси забезпечують базову фундаментальну та професійну підготовку, студенти мали змогу знайти себе в різних сферах ІТ. Усі наші випускники працевлаштовані, а значна їх частина почали працювати ще з ІІ–ІІІ курсів. Окрім того, ми ризикнули й організували разом із SoftServe дуальну освіту для 20 студентів, з яких на ІІІ курсі створили окрему групу, – розповіла Наталія Шаховська, завідувач кафедри систем штучного інтелекту в Національному університеті «Львівська політехніка».

– Ми починали з навчальних проєктів для АІ та ІоТ напрямів; запуск АІ став складнішим і зайняв біля 2 років, адже потрібно було допомогти не тільки з освітньою компонентною, але і з розвитком викладацької команди кафедри та інфраструктури для навчального процесу. Ця робота здійснювалась в активній кооперації команди Університету, Львівського ІТ Кластеру й ІТ-компаній Львова. Сумарно до роботи було задіяно більше 150 людей. Чотири роки роботи над проєктом – це випробування часом, яке програма та кафедра пройшли на відмінно. Я радий, що все задумане – здійснено, і зараз ми маємо перший випуск, де майже сотня студентів отримали диплом бакалавра й успішно працюють у компаніях Львова, – зазначив Іван Загородній, Director of Software Development Office в SoftServe, лід освітньої програми «Системи штучного інтелекту» від ІТ-індустрії.

Андрій Натяглий, випускник спеціальності «Системи штучного інтелекту», поділився враженнями про програму:

– Передусім кафедра систем штучного інтелекту – це спільнота людей, які, вибираючи напрям навчання, свідомо чи несвідомо обрали розвиток. Навчальна програма є дійсно непростою – в цьому і полягає її цінність. Студенти працюють в невеликих групах над проєктами, які необхідно презентувати в кінці семестру. Завдяки цьому вони наповнюють своє резюме та отримують як технічні, так і комунікаційні навички.