Політехніки продовжують різнобічну працю на перемогу

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Медичний автомобіль для військових

Працівники Львівської політехніки волонтерять і збирають кошти на підтримку наших воїнів із першого дня повномасштабної війни. Політехніки самоорганізувалися дуже швидко, адже не переставали допомагати нашим захисникам із 2014 року, коли вони почали обороняти східні терени нашої держави.

― Науково-педагогічні працівники з першого дня повномасштабної війни самостійно почали збирати кошти на допомогу Збройним силам України і 24-ї бригади імені Короля Данила зокрема. На початку квітня осередок Товариства «Просвіта» Львівської політехніки ініціював збір коштів на підтримку ЗСУ. Ми напрацювали юридичні правила для такої допомоги. За квітень інститути та підрозділи нашого університету зібрали 960 000 гривень ― ці кошти переказали на рахунок ЗСУ. Крім того, багато грошей окремо зібрали ініціативні групи в інститутах. Загалом політехніки спрямували на допомогу 1 800 000 гривень – це кошти, закупівля автомобілів, бронежилетів, засобів зв’язку тощо. Вони й далі працюють з підрозділами ЗСУ або з волонтерськими групами, відповідаючи на фактичні потреби наших воїнів. Доки триватиме війна, політехніки підтримуватимуть таку ініціативу, ― розповів перший проректор Львівської політехніки Олег Матвійків.

А нещодавно Центр гуманітарної допомоги нашого університету вчергове передав для госпіталю ЗСУ автомобіль швидкої допомоги, оснащений усім належним медичним обладнанням: дефібрилятором, апаратом штучної вентиляції легенів, кардіоапаратурою тощо.

― Наші друзі-благодійники ― родина з Великої Британії ― купили вже п’яте авто для ЗСУ: три швидкі допомоги і два автомобілі для військових. Карета швидкої допомоги, яку передаємо тепер, найкраща з усіх, бо повністю укомплектована. Зазвичай передають транспортний засіб, який потребує додаткової комплектації, а медичне обладнання дуже дороге, ― пояснив очільник Центру гуманітарної допомоги Львівської політехніки Володимир Шепітчак. ― Ми працюємо безпосередньо з командирами різних військових частин чи їх представниками. Потреби зараз зменшилися, адже багато збройних формувань істотно укомплектованіші. Та залишаються запити на закупівлю найпотрібнішого для військових, які лише збираються на фронт. Ми також допомагаємо купувати тепловізори, оптичні приціли, ноутбуки, тобто дороговартісні речі. Стосовно автомобільної техніки, вона дуже затребувана, зокрема в місцях активних бойових дій. Ми такі авто купуємо не для однієї військової частини ― кожна з п’яти автівок поїхала в іншу військову частину. Перше авто, яке купували, відправили на передову, щоб вивозити поранених, оскільки воно було відповідно укомплектоване і підходило для бездоріжжя. Другу швидку благодійники передали в яворівську лікарню. Так вирішили після ракетних ударів по Міжнародному полігону в Яворові. Тепер маємо ще замовлення на два спецавтомобілі для військових.

Центр гуманітарної допомоги співпрацює з благодійниками з Німеччини ― передають ліки і медичне обладнання. Також надходить підпомога з Італії, Англії ― харчові продукти, медичні препарати тощо.

― Ми допомагаємо вимушено переселеним особам, які перебувають у центрі тимчасового розміщення у Львівській політехніці. Постійно контактуємо з координаторами цих осередків і на їхні потреби в міру можливості надаємо потрібні речі, ― додав Володимир Шепітчак.

Медичний автомобіль для військових Медичний автомобіль для військових Медичний автомобіль для військових Медичний автомобіль для військових Медичний автомобіль для військових Медичний автомобіль для військових