Львівська політехніка – п’ята у рейтингу найкрасивіших вищих навчальних закладів України

За матеріалами сайту «Студвей»
Політехніка

Молодіжний портал «Студвей» уклав рейтинг найкрасивіших будівель вищих навчальних закладів України – «Університети, біля яких не гріх зробити селфі».

  1. Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича
    Виш називають українським Гоґвортсом. Спочатку в будівлі була резиденція митрополитів Буковини й Далмації. Наразі комплекс є пам’яткою архітектури, а з 2011 року – Світовою культурною спадщиною під захистом ЮНЕСКО. Будівництво резиденції тривало майже два десятиліття, а закінчилося в 1882 році.
  2. Київський національний університет імені Тараса Шевченка
    Офіційними кольорами КНУ є червоний та чорний, як стіни й верхні частини колон головної будівлі. Але не завжди було так, адже спочатку університет був білим. Головний корпус почали будувати ще 1837 року, і на той час там було пусте поле з бур’яном – Володимирської вулиці ще не існувало.
  3. Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»
    Якщо Чернівецький університет – всеукраїнський Гоґвортс, то КПІ – київський. До заснування вишу долучилися всі відомі науковці й меценати тих часів, навіть учений Дмитро Менделєєв та меценат Михайло Терещенко. Старий корпус зведено в кінці ХІХ століття за проектом архітектора Ієроніма Кітнера.
  4. Львівський національний університет імені Івана Франка
    Львівський університет заснували в 1661 році, а відтак його вважають одним з найстаріших у Європі. Як і багато старих вишів, цей створено з братської школи, яка існувала там задовго до університету. Головний корпус – це колишня будівля Галицького сейму, який передали університету в 1920 році.
  5. Національний університет «Львівська політехніка»
    Політехніку, засновану в 1816 році, наразі вважають одним із найстаріших технічних університетів Європи. Перша назва закладу – «Цісарсько-королівська реальна школа». Головний корпус побудували в 1873–1877 роках, нині це відомий пам’ятник неокласицизму. Проект розробив Юліан Захаревич, керівник кафедри архітектури, а згодом – ректор Львівської політехніки. Фасад будівлі вершать скульптури трьох жіночих постатей на честь трьох факультетів, які тоді існували, – Інженерії, Архітектури й Механіки. Трохи нижче напис латиною «Litteris et artibus», який буквально означає, що цю будівлю присвячено «наукам та ремеслам».
  6. Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка
  7. Українська академія банківської справи
  8. Уманський національний університет садівництва