Учні з цілої України говорили про збереження пам’яток: підсумки Всеукраїнської акції «SOS – історична пам’ятка»

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
підсумки Всеукраїнської акції «SOS – історична пам’ятка»

На два дні, 17–18 травня, до Львівської політехніки з’їхалися переможці Всеукраїнської акції «SOS – історична пам’ятка: досліджуємо і зберігаємо разом».

Привітали переможців проректор Роман Корж, завідувач кафедри історії України та етнокомунікації Львівської політехніки Поліна Вербицька, директор Науково-технічної бібліотеки Андрій Андрухів.

У Львові переможці акції презентували свої проекти, узяли участь у круглому столі «Про що говорить пам’ятка сьогодні», спілкувалися з провідними фахівцями в галузі охорони та збереження історико-культурної спадщини Львівщини, долучилися до флешмобу «Про що говорить пам’ятка сьогодні».

– Загалом до участі в акції надійшло понад півсотні групових проектів із усієї України. Переможцями стали команди з Донеччини, Чернігівщини, Львівщини, Івано-Франківщини, Луганщини. Така висока активність учасників укотре засвідчує, що ми маємо талановитих, небайдужих педагогів та креативну, творчу, патріотичну молодь, яка відповідально ставиться до питання збереження історичної спадщини та відновлення історичної пам’яті свого краю, – прокоментувала асистент кафедри історії України та етнокомунікації Політехніки Наталія Панас.

Акцію проводила кафедра Історії України та етнокомунікації нашого університету в партнерстві зі Львівською міською радою, Всеукраїнською асоціацією викладачів історії та суспільних дисциплін «Нова Доба» в рамках європейської мережі молодіжних історичних конкурсів EUSTORY.

– Особливість акції полягала в тому, що учасники віднаходили в населених пунктах пам’ятки історії та культури, які нагадують про події минулого та є цінними для місцевої громади, описували загальний вигляд пам’ятки, досліджували її історію, характеризували теперішній стан. «SOS – історична пам’ятка: досліджуємо і зберігаємо разом» спрямована на усвідомлення учнівською молоддю цінностей історико-культурної спадщини місцевих громад, на стимулювання інтересу та дбайливого ставлення до її збереження; на розвиток партнерства молоді та громадськості у справі охорони та популяризації історико-культурної спадщини, – додала Наталя Панас.

підсумки Всеукраїнської акції «SOS – історична пам’ятка» підсумки Всеукраїнської акції «SOS – історична пам’ятка» підсумки Всеукраїнської акції «SOS – історична пам’ятка» підсумки Всеукраїнської акції «SOS – історична пам’ятка» підсумки Всеукраїнської акції «SOS – історична пам’ятка» підсумки Всеукраїнської акції «SOS – історична пам’ятка» підсумки Всеукраїнської акції «SOS – історична пам’ятка» підсумки Всеукраїнської акції «SOS – історична пам’ятка» підсумки Всеукраїнської акції «SOS – історична пам’ятка»