Науково-технічна бібліотека Університету була першою зупинкою першого Наукового шпацеру у Львові

НТБ Львівської політехніки
Науковий шпацер у Львові

У рамках екскурсії «Науковий шпацер» у Науково-технічній бібліотеці Львівської політехніки 18 вересня було представлено знану і визначальну працю з механіки, фізики та астрономії «Математичні начала натуральної філософії» (лат. «Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica») Ісаака Ньютона в двох примірниках, у якій він сформулював закон всесвітнього тяжіння і три закони руху, що стали основою класичної механіки.

Два прижиттєві видання вченого, які побачили світ в 1687 та 1727 роках, стали родзинкою заходу. За життя Ісаака Ньютона книга витримала три видання, у кожному перевиданні вчений вносив у текст значні доповнення та уточнення. Третя й остаточна редакція, опублікована була при житті Ньютона в 1727 році накладом 800 примірників. Саме у цьому виданні можна побачити на фронтисписі портрет Ньютона роботи Джона Вандербанка, англійського художника-портретиста, книжкового ілюстратора.

Як подалі у ХVIII столітті використовували створені Ньютоном потужні методи математичного аналізу та розвивалася аналітична механіка, було показано на прикладі праць відомих французьких вчених-дослідників, зокрема С-Д. Пуассона, Ж.-Л. Лагранжа, П.-С. Лапласа, Г. Монжа та інших.

За задумом організаторів заходу, редакції науково-популярного журналу «Куншт», в образ ученого Львівської політехніки Романа Залозецького перевтілився працівник бібліотеки Павло Сохан, який і представив непересічну постать науковця в історії техніки Галичини. Учений зробив внесок у дослідження покладів нафти на Галичині. Наукову спадщину Р. Залозецького було представлено на книжково-журнальній виставці.

Супровід наукової екскурсії підготували працівники бібліотеки Надія Козел та Павло Сохан.

Науковий шпацер у Львові Науковий шпацер у Львові Науковий шпацер у Львові Науковий шпацер у Львові Науковий шпацер у Львові Науковий шпацер у Львові