Науково-дослідний центр «Демос» Львівської політехніки взяв участь у ІІІ Форумі місцевого розвитку в Трускавці

НДЦ «Демос» Львівської політехніки
на ІІІ Форумі місцевого розвитку

Впродовж 21–23 червня 2018 року у мальовничому місті-здравниці Трускавці відбувався ІІІ Форум місцевого розвитку. Цей захід, який за характером, формами, принципами роботи багато в чому наслідує Економічний Форум у польському містечку Криниця-Здруй (іноді його називають Східноєвропейським Давосом), має усі шанси перерости в ефективну платформу співпраці української влади, бізнесу і громадянського суспільства задля забезпечення сталого й поступального розвитку Карпатського регіону, перетворитися в інструмент «оздоровлення» депресивних територій Західної України, дати імпульс для побудови нової архітектури співпраці регіонів.

В 2018 році Форум місцевого розвитку зібрав понад 400 учасників. Він став майданчиком, де відбулися зустрічі відомих особистостей суспільно-політичного, соціально-економічного, культурного життя України, Польщі, Угорщини, Румунії, Австрії, Німеччини. Очільники політичної еліти, бізнесу, культури, науковці, експерти мали змогу обмінятися думками з приводу проблем політичної та економічної співпраці, розбудови бізнес–середовища у регіоні , визначення рівня довіри до бізнесу та його поведінки у сфері соціальної відповідальності, діагностики умов розвитку господарської діяльності тощо.

Окремою подією у третій день роботи ІІІ Форуму місцевого розвитку стала панельна дискусія «Якісна професійно-технічна освіта як запорука успіху регіонального розвитку» під модеруванням директора ДТЕК Бурштинська ГЕС Дениса Шмигаля, у роботі якої взяли участь, зокрема, міністр освіти та науки України Лілія Гриневич, заступник міністра цього відомства Павло Хобзей, голова Житомирської обласної ради Володимир Ширма, голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький, професор Національного університету «Львівська політехніка» Уляна Садова.

Великий інтерес в учасників панельної дискусії викликала презентація проекту – переможця програми секторальної підтримки ЄС регіонального розвитку України на тему «Моніторинг реалізації інтелектуального потенціалу випускників закладів вищої освіти і закладів професійно-технічної освіти прикордонного регіону: соціальне партнерство, державне і регіональне замовлення», яку презентували професор Львівської політехніки, керівник Науково-дослідного центру соціальної й демографічної політики та управління «Демос» д.е.н. Уляна Садова і докторант Львівського національного університету імені Івана Франка к.е.н. Ольга Гринькевич.

Уляна Ярославівна, керівник Проекту, зупинилася на його актуальності, аналогах реалізації подібних проектів у світі, завданнях, технологіях, засобах, економічних і соціальних ефектах від його реалізації (замовник проекту – Львівська ОДА, період реалізації 2018–2020 рр., вартість проекту 3,6 млн.грн., очікуваний ефект за рахунок працевлаштування випускників 19,3 млн грн.). Завершуючи виступ, Уляна Садова закликала присутніх до спільної роботи, навела слова Алана Кея з дослідницького Центру в Паоло Альто (США), що «єдиний спосіб точно перебачити майбутнє – створити його».

Інші учасники дискусії зупинилися на ключових питаннях змін професійно-технічної освіти у найближчому майбутньому, на якості освітніх послуг, на готовності органів державної влади враховувати потреби бізнесу під час зміни парадигми ПТО, на викликах, які стоять перед самоврядними органами у процесі реформування професійно-технічної освіти.

За підсумками роботи ІІІ Форуму місцевого розвитку учасниками прийнято спеціальну Резолюцію щодо потреби спеціалізованих інструментів підтримки Карпатського регіону (задля забезпечення збалансованого його розвитку, підвищення ефективності місцевого та регіонального розвитку, забезпечення ефективної співпраці між сходом і заходом країни, посилення взаємодії самоврядних органів), скеровану Президентові України, Голові Верховної Ради України, Прем’єр-міністрові України, самоврядним органам регіону Карпат, українській та міжнародній спільноті.

Докладніше про ІІІ Форум місцевого розвитку

на ІІІ Форумі місцевого розвитку на ІІІ Форумі місцевого розвитку на ІІІ Форумі місцевого розвитку на ІІІ Форумі місцевого розвитку на ІІІ Форумі місцевого розвитку на ІІІ Форумі місцевого розвитку на ІІІ Форумі місцевого розвитку на ІІІ Форумі місцевого розвитку на ІІІ Форумі місцевого розвитку на ІІІ Форумі місцевого розвитку