Найпопулярніша спеціальність серед вступників Львівської політехніки — 2024

Людмила Іванишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Заставка до матеріалу

Цього року 2362 абітурієнти подали заяви на менеджмент, що вкотре зробило цю спеціальність лідером за популярністю серед вступників. Чому саме менеджмент? Як кафедра готується приймати стільки студентів? Яка ситуація з працевлаштуванням випускників цієї спеціальності?

— Інтерес до спеціальностей постійно змінюється, особливо зараз, із розвитком комп'ютерних технологій та штучного інтелекту, — розповідає завідувач кафедри менеджменту організацій Інституту економіки і менеджменту Національного університету «Львівська політехніка» Олег Карий. — Проте коли ми говоримо про менеджмент як науку управління людьми, то вона існуватиме доти, доки люди взаємодіють між собою. Саме тому спеціальність «менеджмент» так довго тримається серед лідерів. Варто зазначити, що ми спостерігаємо не просто зростання кількості заяв від абітурієнтів, скажімо, вдвічі порівняно з попередніми роками, а типову ситуацію, яка зберігається досить тривалий час.

— Кафедра менеджменту організацій цього року залучила найбільшу кількість абітурієнтів. Як саме відбувається навчання студентів і чи мають вони можливість розвиватися в одному з напрямів спеціальності вже в університеті?

— У нас є чотири кафедри, які працюють зі вступниками на менеджмент на бакалаврат, оскільки кількість абітурієнтів дуже велика і потребує залучення не лише однієї кафедри. Після другого курсу студенти обирають один із шести великих вибіркових блоків (умовних спеціалізацій у менеджменті) вже на базі здобутих базових знань із загальноекономічних дисциплін та спеціальності. Ці знання роблять вибір студентів більш усвідомленим як щодо конкретної сфери застосування знань із менеджменту, так і щодо викладачів, у яких вони хочуть навчатися й далі розвиватися.

— Під час вибору спеціальності у студентів часто виникають запитання про перспективи працевлаштування. Яка ситуація з роботою для випускників спеціальності «менеджмент»?

— Попит на фахівців досить високий, тому студентів третього-четвертого курсів уже масово беруть на роботу. Війна внесла певні корективи, але ми й далі активно залучаємо до викладання дисциплін практиків, а також надаємо студентам можливість постажуватися на підприємствах різних галузей і в різних підрозділах.

Студенти, які добре навчаються, мають можливість отримувати стипендії від різних підприємств. Таким чином компанії, як-от СП «Галка ЛТД», заохочують молодь старанно навчатись, а в майбутньому працювати саме в них. Також ми допомагаємо студентам розпочати власну справу через спеціалізовані тренінги в межах міжнародних проєктів, зокрема з можливістю отримання певного стартового капіталу. Ці тренінги проводимо не лише для студентів спеціальності «менеджмент».

Ринок праці змінився через війну, але потреба у фахівцях-менеджерах залишається стабільною, і всі, хто хоче працевлаштуватися, знаходять роботу.