Львівський IT Кластер запускає в Університеті оновлену навчальну програму з UI/UX Design

Львівський ІТ Кластер
Заставка до матеріалу

Уже наступного навчального року студенти спеціальності 186 «Видавництво та поліграфія» Національного університету «Львівська політехніка» зможуть розпочати навчання на оновленій програмі UI/UX Design. До її модернізації долучилися учасники Львівського IT Кластеру.

Над оновленням навчальної програми спільно з представниками Університету працювали фахівці-практики рівня Senior та Lead з компаній Qubstudio, LinkUp Studio та OTAKOYI. Завдяки такому підходу вдалося актуалізувати навчальну програму та зробити її максимально пристосованою до потреб ринку. До викладання і менторства на оновленій програмі долучаться фахівці з компаній Кластеру.

«Для модернізації освітньої програми кафедра інформаційних технологій видавничої справи співпрацювала з Львівським ІТ Кластером. Це дало змогу оновити бакалаврську програму, сформувати компетентності та ввести окремі навчальні дисципліни, які студенти зможуть обирати. До викладання буде залучено експертів-практиків, які найкращим чином орієнтуються у потребах ІT-індустрії. Осучаснення навчального плану через впровадження інноваційних предметів та курсів з урахуванням вимог ринку праці дасть можливість бути максимально орієнтованими на запити індустрії», – зазначив Микола Логойда, кандидат технічних наук, доцент кафедри інформаційних технологій видавничої справи Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій, куратор оновленої програми від Львівської політехніки.

Оновлена програма UI/UX це чудова можливість для молоді, яка хоче побудувати успішну кар’єру, пов’язану з графічним дизайном. Навчаючись на ній, студенти отримають як теоретичні знання, так і практичні навички, які можна буде застосовувати безпосередньо у проєктах після закінчення Університету. А вже під час навчання студенти матимуть змогу пройти практику в IT-компаніях, які є учасниками Кластеру.

«Під час оновлення програми ми спробували зібрати знання та практики, які допоможуть кожному студенту зрозуміти цінність користувацького досвіду та влучно застосовувати їх на практиці. Студенти вивчатимуть не тільки UI/UX дизайн, а й зможуть навчитися мислити ширше й розуміти аспекти бізнесу, маркетингу та психології користувачів. Також знатимуть сучасні технології для створення діджитал-продуктів і матимуть уявлення, як проводяться дослідження на реальних проєктах. Оскільки UX-дизайн є міждисциплінарною сферою, то кожен зможе обрати власний карʼєрний шлях: від дизайнерських професій до спеціалізованих ролей, таких як бізнес-аналітик, розробник тощо», – розповіла Наталія Самбір, CDO, LinkUp Studio та учасниця робочої групи Львівського ІТ Кластеру, що працює над оновлення програми.

Навчатися на оновленій програмі матимуть змогу студенти ІІІ й IV курсів бакалаврату спеціальності 186 «Видавництво та поліграфія». Для цього на початку V семестру їм потрібно обрати вибірковий блок № 1 «Інформаційні технології мультимедіа та дизайну».

«Це уже 19 навчальна програма, яку ми оновили спільно з учасниками Кластеру. На них вже навчається понад 4500 студентів у Львові. Водночас ми не зупиняємося на досягнутому, адже розвиток якісної технічної освіти – це одна з місій нашої спільноти. Зокрема, після закінчення цієї програми випускники володітимуть необхідними знаннями та навичками і зможуть відразу підсилити команди UI/UX дизайнерів у IT-компаніях», – зазначає Степан Веселовський, СЕО Львівського ІТ Кластеру.

Значну увагу під час створення програми розробники зосередили на тому, якими компетенціями мають володіти випускники після завершення навчання. Зокрема, розробили нові фахові дисципліни, такі як «Графічний інтерфейс користувача», «Методи і моделі бізнес-аналізу в ІТ-галузі», «Проєктування архітектури і тестування рішень, «Дизайн-методології та фреймворки». Усі вони покликані розвинути у студентах навички, які необхідні під час роботи в IT-компаніях. Відтак, після закінчення курсу випускники не потребуватимуть додаткового навчання для працевлаштування.

Це вже друга оновлена програма, яку Кластер запускає за напрямом UI/UX дизайн. Минулоріч перший набір студентів розпочав навчання на бакалаврській програмі «Графічний дизайн» у Львівській національній академії мистецтв.