Львівська політехніка бере активну участь у програмі зеленої трансформації українських університетів

Кафедра електромехатроніки та комп’ютеризованих електромеханічних систем
Фото із заходу в Польщі

У 2019 році завдяки ініціативі Європейської Комісії було створено Європейський Альянс Unite! Він передбачає формування Європейської освітньої зони до 2025 року. У 2022-му за фінансової підтримки Польської національної агенції академічних обмінів NAWA до цього Альянсу було доєднано сім українських закладів вищої освіти, серед яких і Національний університет «Львівська політехніка».

19–22 вересня 2023 року у Вроцлавській політехніці (Польща) відбулася ключова циклічна конференція Unite! Dialogue, відкрита для всіх членів мережі, яка проходила під гаслом «Єднаймося! Екосистеми». Конференція підкреслила важливість співпраці та інтеграції в екосистемах європейських університетів. Такі зустрічі сприяють підвищенню визнання Unite!, його бачення та цінностей серед спільноти університетів-членів.

Серед понад 300 учасників конференції були й представники семи українських університетів, а Львівську політехніку представляли проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків професорка Наталія Чухрай та завідувач кафедри електромехатроніки та комп’ютеризованих електромеханічних систем Інституту енергетики та систем керування професор Ігор Щур. Разом із колегами вони вже розробили стандарти, за якими будуть провадити й оцінювати зелену трансформацію українських університетів в освітній, науковій діяльності та облаштуванні студмістечок.

Важливим етапом участі українських закладів вищої освіти в Альянсі стала літня школа для студентів з України, яка проходила з 18 по 23 вересня у Вроцлавській політехніці. Наш університет представляли десять студенток: з Інституту енергетики та систем керування (Марія Сухинська, Пауліна Федорко, Софія Муха, Катерина Балда, Ніна Мацелик і Вікторія Долинкевич) та з Інституту будівництва та інженерних систем (Олександра Легета, Рената Сейфулліна, Тетяна Лукашевич та Єлизавета Віт). Студентки прослухали цикл цікавих лекцій та взяли участь у ділових іграх, які охоплювали різні напрями сучасного сталого розвитку суспільства, починаючи від зеленого бізнесу і менеджменту й закінчуючи розумними містами (smart city). Усі заняття відбувалися англійською мовою.

Отриманий студентами досвід буде корисним для подальшого стимулювання інновацій, продуктивності та сталого розвитку нашої держави.

Фото із заходу в Польщі Фото із заходу в Польщі Фото із заходу в Польщі