Кафедра туризму ІСТР укотре впроваджує Освітню програму Вікіпедії у навчальний процес

Кафедра туризму Львівської політехніки
Заставка до матеріалу

У першому семестрі 2022/2023 навчального року група студентів третього курсу Інституту сталого розвитку імені В’ячеслава Чорновола Львівської політехніки (група ТУ-32) під керівництвом кандидатки географічних наук, доцентки кафедри туризму Мар’яни Сеньків долучилася до редагування вікіпроєктів.

Загалом 19 студентів та студенток написали статті, з них 8 отримали найвищий бал. Наприклад, у межах проєкту покращили публікацію про велосипедний туризм і створили статті про мовний та паломницький туризм.

У жовтні громадська організація «Вікімедіа Україна» провела вікітренінг, аби допомогти учасникам і учасницям програми навчитися доповнювати Вікіпедію, а в грудні відзначила студентів і студенток сертифікатами та сувенірами.

Розповідає доцентка кафедри туризму Мар’яна Сеньків:

– У цьому семестрі ми зі студентами вперше створювали та редагували статті безпосередньо у Вікіпедії, а не у Вікімандрах. Це зумовлено специфікою вивчення дисципліни «Спеціальні види міжнародного туризму», метою якої є поглибити знання студентів про особливості та умови розвитку різних видів туризму у міжнародному контексті.

Вікіпедія містить цілий блок статей «Види туризму», але не всі вони повноцінно представлені, а про деякі й зовсім немає відомостей. Частково це пов’язано з різноманітністю класифікаційних ознак туризму і, відповідно, величезною кількістю можливих видів туризму. Також, оскільки студенти впродовж семестру вивчали різні країни, то мали змогу обирати для створення чи редагування статті з блоку «Туризм у певній країні», акцентуючи увагу на видах туризму, що активно розвиваються у цій країні.

Через війну ми стикнулися з чималими викликами упродовж нашої спільної праці на благо української Вікіпедії, але впоралися з ними завдяки ентузіазму студентів і відповідальності тренерів – Андрія Гриценка та Віктора Семенюка. Тож туристична тематика у Вікіпедії суттєво збагатилась!

Докладніше про співпрацю з Освітньою програмою Вікіпедії