Італійська для всіх – відгуки від слухачів курсу італійської мови Центру італійсько-української співпраці «Леонардо да Вінчі»

Валентина Софілканич, Центр комунікацій Львівської політехніки
Лого Центру італійсько-української співпраці «Леонардо да Вінчі»

З кожними роком компетенції та галузі зацікавлення міжнародних центрів Львівської політехніки розширюють масштаби свого охоплення, і вони не обмежуються лише налагодженням формальних партнерських відносин. Так, одним із перших, Центр італійсько-української співпраці «Леонардо да Вінчі» почав провадити безоплатні курси італійської мови для всіх охочих.

Десятки студентів, викладачів та працівників Львівської політехніки пройшли базовий курс італійської під керівництвом Ореста Василька – очільника Центру італійсько-української співпраці «Леонардо да Вінчі». У всіх залишилися позитивні емоції від занять, слухачі курсу відзначають покращення та підвищення рівня володіння італійською, декілька «випускників» поділилися своєю історію з нами.

Вікторія Рудик, студентка Інституту економіки та менеджменту:

«Дізналась я про курси італійської мови на просторах інтернету – моя подруга, з якою ми разом навчаємося, побачила пост в Інстаграмі і це вмотивувало нас долучитись, і разом відвідувати їх. А оскільки в мене вже був базовий рівень, то відповідно мені було куди легше. Але, тим не менш, це, ну як і будь-яке починання, потребувало чималої самомотивації та самоконтролю. Загалом враження позитивне – група збірна, студенти та викладачі навчаються спільно, програму побудовано з огляду на поступове підвищення складності тем, і виклад матеріалу доволі доступний. Щоправда, більше все ж таки концентрувалися на граматиці, часах, адже це є основною базою у вивченні будь-якої іноземної мови.

У пана Ореста є переконання, що немає потреби спеціально вивчати слова, адже лексика напрацьовується у ході читання, на заняттях і краще вона запам’ятовується саме в контексті. Звичайно, основні слова ми розбирали, але більша увага надається граматичній практиці. Є й творчі завдання, до прикладу ми писали рецепти, читали різнопланові тексти для напрацювання нашого словникового запасу.

Також було організовано зустріч із ректором одного з італійських університетів, адже Політехніка має безліч партнерських зв’язків у межах професійних компетенцій центру італійсько-української співпраці. Також ми мали можливість поспілкуватися з менеджером Dolce & Gabbana, який розказав та показав, як створюються нові колекцій одягу. Це була доволі корисна розмовна практика для всіх слухачів курсу.

Неймовірно круто, що Політехніка дає можливість усім охочим, безоплатно відвідувати такі мовні курси. Та, головне, чітко знати свою мету й доводити до кінця розпочату справу, адже вивчення іноземних мов потребує чималої наснаги. У нас хороший викладач, та цього не достатньо, адже потрібно й бажання студента».

Зоряна Двуліт, професорка кафедри зовнішньоекономічної та митної діяльності:

«Дізналася про ці курси на сайті Львівської політехніки з повідомлення про набір чергової групи з вивчення італійської мови для всіх охочих і мене зацікавила ця можливість. Італійської мови я не вивчала, тому скажу, що немає причин боятися, програма підлаштована під всі рівні володіння мовою – починається курс з основ. На своєму прикладі й прикладі колег, які до початку курсів так само не знали мови, я бачу, що курси дієві – всі вже читають і перекладають, розуміють мову на слух.

Темп, обраний паном Орестом, був хороший, та й самі слухачі всі дуже активні – на заняттях були постійні питання, часом ми відходили від основної теми уроку, і з’ясовували цікаві або проблемні для нас питання. Такі живі вкраплення не давали нам відчути, що заняття відбувається онлайн – все було максимально наближено до живого спілкування. Та потрібна самомотивація, бо це скоріше про саморозвиток, тому, якщо справді є бажання, то мову можна вивчити за допомогою цих курсів.

Власне, новаторський та креативний підхід у ході викладання пана Ореста дозволяв поєднувати вивчення основ граматики, читання, обговорення різних тем і вивчення живої, розмовної італійської мови. Більшість тільки почала опановувати мову, і було класно мати можливість поспілкуватися італійською зі запрошеними гостями, носіями мови, привітатися, представитись, розповісти про свої інтереси, наукову діяльність.

Навчання тривало в онлайн форматі, передбачало 2 заняття на тиждень у окремо сформованій групі, що стало комфортно для всіх. Перевагою було те, що ми могли обрати день відвідування, відштовхуючись від наших можливостей. Я дуже вдячна Політехніці за таку прекрасну можливість, і надіюся, що мій приклад заохотить й інших політехніків до вивчення італійської спільно з паном Орестом».

Центр «Леонардо да Вінчі» не припиняє розвивати свою діяльність – в майбутньому вони планують набирати нові групи й продовжувати популяризувати італійську для всіх охочих на базі нашого університету.