Іван Пулюй – той, хто зберіг для нас українську мову: мовознавець Ірина Фаріон відновила зустрічі у проекті «Від книги – до мети»

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Ірина Фаріон

Після тривалих канікул мовознавець Ірина Фаріон відновила зустрічі в межах авторського проекту «Від книги – до мети». 29 березня відбулася презентація монографії професорки «Мовний портрет Івана Пулюя», яку вона приурочила до століття відходу українського науковця в інші світи. Це перша книга зі серії праць про відомих українців, які обстоювали нашу мову, що запланувало підготувати і надрукувати видавництво Львівської політехніки.

Директор видавництва Львівської політехніки Іван Паров’як наголосив, що ця зустріч особлива з кількох причин. І одна з них та, що 25 років тому видавництво почало свою діяльність саме з проектів на захист української мови – кількох серій студентських плакатів. А трохи більше року тому з’явилася ідея видати низку книг про українських науковців у контексті розвитку української мови. І саме книга «Мовний портрет Івана Пулюя» розпочинає проект про велетів нашого народу.

Ця зустріч вирізнилася й своїм форматом. Увійти у світ Івана Пулюя присутнім допомагали фізики й філологи. Про винаходи Пулюя-фізика розповіли доцент кафедри фізики ІМФН Олександр Захаріяш і старший викладач кафедри електромехатроніки та комп’ютеризованих електромеханічних систем ІЕСК Юрій Білецький. Про мовні дослідження – доцент кафедри української мови ІГСН Лілія Харчук.

– Ми знаємо Івана Пулюя як фізика. Та він був закритий від суспільства як перекладач і засновник сакрального стилю. І саме на цьому наголосив ще один геніальний чоловік – український мовознавець, член-кореспондент НАН України Василь Німчук. Науковець зібрав молитви «Отче Наш» із різних сакральних пам’яток і серед них є найдавніша молитва з вкрапленнями української мови з Остромирового Євангеліє (1056 рік). Цікаво відстежувати те, що більше ця молитва «ходила» нашими сакральними пам’ятками, то більше ставала українською. Такою живою народною мовою творив переклади Куліш, Пулюй і Нечуй-Левицький. І таке сходження різних часових векторів і різних постатей змусить нас сьогодні зупинитися в часі. Бо ці люди, мають владу над часом, – наголосила Ірина Фаріон.

Василь Німчук говорив і про колосальну роль Івана Пулюя у створенні єдиного стандарту літературної мови. Пулюй у лексичному контексті стояв на межі двох епох розвитку нашої мови. Староукраїнська мова у своїй матриці мала величезну кількість церковнослов’янських елементів і він розумів, що вона поволі перетворюється в злісне язичіє, тому поставив найвищу планку – дати руському народові молитви його мовою. І зробив це тоді, коли йому було 24 роки.

Говорячи про значимість усього, що встиг зробити Іван Пулюй, Ірина Фаріон зазначила, що цей рік – це не лише століття його відходу у вічність, а й 180-ліття народження та 100-ліття смерті Івана Нечуя-Левицького – людини, яка пройшла всі щаблі духової освіти і працювала не лише у сфері творення художньої літератури, а й потужної державницької публіцистики. Мало кому відомо, що саме Нечуй-Левицький був творцем фрази «Геть від Москви», яку потім підхопив Микола Фітільов (Хвильовий).

У межах обговорення праці «Мовний портрет Івана Пулюя» Ірина Фаріон докладно проаналізувала його внесок у політичне, філософське й мовотворче життя нашого народу. Саме в монографії є найважливіші думки цього науковця про всі ці напрями. Легкість і добре продумане дизайнерське оформлення книги, як зазначив директор видавництва, а потім підтвердила й авторка проекту, надихне на дослідження та глибше вивчення праць цього великого українця.

презентація монографії професорки «Мовний портрет Івана Пулюя» презентація монографії професорки «Мовний портрет Івана Пулюя» презентація монографії професорки «Мовний портрет Івана Пулюя» презентація монографії професорки «Мовний портрет Івана Пулюя» презентація монографії професорки «Мовний портрет Івана Пулюя» презентація монографії професорки «Мовний портрет Івана Пулюя» презентація монографії професорки «Мовний портрет Івана Пулюя» презентація монографії професорки «Мовний портрет Івана Пулюя» презентація монографії професорки «Мовний портрет Івана Пулюя» презентація монографії професорки «Мовний портрет Івана Пулюя» презентація монографії професорки «Мовний портрет Івана Пулюя»