Добрі традиції взаєморозуміння та співпраці: ІЕПТ – наймолодший інститут Львівської політехніки

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
студенти на природі

Інститут екології, природоохоронної діяльності та туризму ім. В. Чорновола – наймолодший інститут Львівської політехніки. Та, незважаючи на це, він досить органічно влився до складу університетської спільноти, поєднавши власні традиції з порівняно давніми політехівськими. Особливу увагу в ІЕПТ приділяють не лише навчанню, а й роботі зі студентами на дозвіллі, кураторству.

Профорієнтаційна і наукова робота

– Всюди, де можемо стараємося студентів задіяти: конкурси, змагання, поїздки. Намагаємося якомога більше інформувати їх про заходи, пов’язані з профорієнтаційною роботою. Так, нещодавно у Львові відбувся Міжнародний форум індустрії туризму та гостинності, тож майже всі наші студенти відвідали цей захід. Бо це добра можливість дізнатися про свою майбутню професійну роботу, – розповів завідувач кафедри туризму Андрій Теребух. – Стимулюємо їх і до наукової роботи. Для студентів під час навчання є чимало можливостей, тож стараємося підказувати і вчасно скеровувати. Так само це стосується і практики, працевлаштування. Багато туристичних фірм, готелів зацікавлені, щоб молодь ще з університету активно долучалася до практики. Таких можливостей в Україні та за кордоном чимало. Тож активні студенти, особливо в нашій сфері, завжди мають можливість себе реалізувати.

Спортивні змагання та мандрівки

Студенти беруть участь у різних спортивних заходах: у змаганнях зі спортивного туризму «Карпатська веселка», у Всеукраїнському чемпіонаті зі спортивного туризму «Кубок Карпат». Особливість цих змагань, як зауважив асистент кафедри туризму Василь Костючко, в тому, що маршрут команда дізнається лише на старті.

– Дають шматок карти, нанесені від руки пункти, і з групою треба пройти 60 км. Це дуже складні змагання, оскільки часто доводилося йти не по стежках чи дорогою, а траверсувати гору, лізти через хащі, форсувати річку, – розповів Василь Миколайович. – Після першої участі у «Кубку Карпат» ми зрозуміли, що треба бути підготовленими. Зараз більшість тих студентів стали ядром команди, яку вже формуємо, щоб наступного року знову долучитися до змагань.

Студентське самоврядування

– Завжди долучаємося до університетських фестивалів «Осінь Політехніки» і «Весна Політехніки», нещодавно брали участь у конкурсі туристичної пісні «Бабине літо» (посіли третє місце). Стараємося розвиватися в різних напрямах: науковому, спортивному (ходили на гору Пікуй, влаштовуємо футбольні турніри), організовуємо різні вікторини, граємо в «Мафію», – розповіла голова профбюро ІЕПТ Наталія Кульчинська.

– Минулоріч готували виставу до свята Андрія. Цього року знову хочемо зробити гумористичний спектакль. Стараємося, щоб наша діяльність була цікава для студентів із різними вміннями та вподобаннями, – додала очільниця культмасового відділу четвертокурсниця Марина Тутик.

– Нещодавно проводили знайомство з першими курсами нашого інституту. Цього року досить велика активність і зацікавлення роботою в профбюро. Новачкам завжди даємо працювати в тій сфері, де почуваються впевнено. Для ще більшої популяризації діяльності профбюро плануємо провести арт-фестиваль, щоб долучити творчих людей. Це буде невеличкий концерт з цікавою програмою, фотосушкою, конкурсом. Думаємо, це буде добрий стимул для дальшої роботи, – поділилася думками очільниця креативного відділу четвертокурсниця Аліна Яковина.

Формують не лише студента, а особистість

– Свою роботу зі студентами ґрунтую на переконанні, що добрий фахівець і людина формується не лише на парах, а й у позанавчальний час. Щоб якомога ширше сформувати світогляд молоді, важливо працювати в різних напрямах, давати можливість розкривати таланти. У вищу школу я прийшла з професійного театру, зараз (поряд з іншими дисциплінами) викладаю «Організацію анімаційної діяльності» майбутнім фахівцям з туризму, а також займаюся наставництвом. Завжди налаштовую своїх студентів на успіх, наголошуючи, що всі вони самодостатні і геніальні; працюю з ними й творчо. Тішить, що можу їх впізнати на сцені з-поміж виступів команд – вони завжди творчі, позитивні і культурні. А яка людина в житті, така й на сцені, бо сцена, як збільшувальне скло. Ніколи не диктую студентам – молодь зараз не потрібно навіть надихати, а просто вчасно і влучно поправити, – поділилася своїми думками старший викладач кафедри туризму Ольга Недзвецька. – Тому важливо налагодити наставницьку роботу, щоб не втратити зв’язку зі студентами в позанавчальний час. Моя група, зараз це вже четвертокурсники, стали колективом зі своїм мікрокліматом – підтримують один одного, співпереживають, чого в інших групах недостатньо. Такі стосунки зав’язалися у нас ще на першому курсі. Студент приходить в університет стати фахівцем. Але залишаються нереалізовані їхні хобі, таланти які можна розвинути саме завдяки дієвому студентському самоврядуванню і наставництву. Щоб молодь жила повним життям і справді відчувала, що студентські роки – це найкращий час.

студенти на природі студенти на природі