Експерт із права ЄС на засіданні медіатеки у межах проєкту EaP initiative прочитав лекцію для політехніків

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-заходу

10 квітня 2023 року відбулось засідання медіатеки, заходу у межах проєкту Жан Моне модуль «Ініціатива ЄС Східне партнерство: можливості для України». Богдан Веселовський, доктор філософії (міжнародне право), експерт із права Європейського Союзу, радник Народної депутатки України, керівниці Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ, голови Комітету ПАРЄ з питань рівності і недискримінації Марії Мезенцевої, прочитав лекцію на тему «Особливості політичного парламентського діалогу України та ЄС в процесі європейської інтеграції України».

Під час лекції Богдан Веселовський проінформував про ключові аспекти політичного діалогу Україна – ЄС саме в парламентському вимірі, проаналізував і виокремив різні формати такого політичного діалогу в рамках парламентів України та ЄС. Також лектор акцентував увагу на суб’єктах політичного діалогу на парламентському рівні з Європейським Союзом, а також розкрив особливості організаційних засад забезпечення кожного з форматів політичного діалогу на рівні Європейського парламенту та Верховної Ради України. Спікер окреслив пріоритетні напрями з удосконалення як внутрішнього (організаційного), так і зовнішнього аспектів такого діалогу.

Богдан Веселовський резюмував, що політичний діалог на рівні голів парламентів надає політичного імпульсу розвиткові двосторонніх відносин, а також ставить за мету дві головні цілі: першу – політичну – підтвердження та контроль виконання зобов’язань України перед ЄС, зокрема відповідно до Угоди про асоціацію, а також отримати офіційну позицію ЄС щодо найактуальніших політичних питань, в яких наші сторони мають спільний інтерес. З іншого боку, цей діалог засновано на технічному компоненті, а саме наданні допомоги з боку ЄС у впровадженні комплексної реформи Верховної Ради України, а також виконанні Меморандуму про взаєморозуміння між Верховною Радою України та Європейським Парламентом про спільні рамки парламентської підтримки та підвищення інституційної спроможності.

До заходу долучилось понад 30 учасників, які жваво задавали запитання й дискутували.

Команда проєкту EaP initiative дякує усім учасникам цього івенту і продовжує працювати над підготовкою інших, не менш цікавих заходів на актуальні теми європейської інтеграції України та співробітництва з Європейським Союзом. Запрошуємо долучатись до наших заходів усіх охочих!

Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу