Доцент ІМФН Петро Сухорольський опублікував статтю про війну та особливості української ситуації для польської аудиторії

Кафедра міжнародної інформації Львівської політехніки
Заставка до матеріалу

Український футуролог, доцент кафедри міжнародної інформації Інституту прикладної математики та фундаментальних наук Національного університету «Львівська політехніка» Петро Сухорольський за сприяння Польського товариства футурології опублікував статтю Wojna na Ukrainie («Війна в Україні»). Автор зауважує, що друзі з цього товариства допомагають доносити до польської аудиторії правду про війну та особливості української ситуації.

Польське товариство футурології – це асоціація, заснована у 2011 році. Об’єднує науковців, професіоналів із різних галузей та ентузіастів, які поділяють віру у важливість відповідального планування.

Основні тези статті

  • Ранній ранок 24 лютого 2022 року (нині настільки ж важливий для українців, як 1 вересня 1939 року чи 22 червня 1941 року) поклав край невизначеності й започаткував абсолютно нову реальність в Україні. Підтвердилося популярне бачення фашистської природи російського режиму і Путіна як нового Гітлера. У цій реальності чітко проглядається вісь «добро – зло».
  • Усе це відбувається в той час, коли зовнішні загрози для людської цивілізації є більшими, ніж будь-коли. У своєму розширенні людство досягло чітко визначених кордонів і має подумати про переформатування своєї діяльності та досягнення глобальної згоди з ключових питань. Натомість ми повертаємося на 80 років назад і знову маємо справу з кровожерливими диктаторами, які підкорюють світ у своїх мріях.
  • Раніше ми були впевнені, що міжнародні інституції будуть лише зміцнюватися, а права людини стануть справді універсальним стандартом. Зараз ООН все більше нагадує довоєнну Лігу Націй, а геноцид і злочини проти людства повертаються до Європи.
  • Сценарії ядерного протистояння і нового поділу світу стають все більш реальними, а цінності гуманізму та солідарності відходять на другий план.
  • Теорії минулих десятиліть і міжнародна риторика занадто далекі від практики. І сьогоднішня криза – хороший шанс змінити це. Однак, якщо реальні рішення замінити туманом порожніх заяв і замість того, щоб «дивитися вгору», всі звикли ховати голову в пісок, позитивної стабільності чекати не варто, а будь-які образи бажаного майбутнього будуть недосяжними для нинішніх поколінь.

Докладно зі статтею Wojna na Ukrainie можна ознайомитися на сайті Польського товариства футурології.