Завершилася XVIII Міжнародна школа україністики МІОКу «Крок до України»

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Заставка до матеріалу

28 липня 2023 року відбулось урочисте закриття школи Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою «Крок до України» та церемонія вручення сертифікатів. У заході взяли участь викладачі школи і студенти з одинадцяти країн світу (Австралії, Аргентини, Бразилії, Грузії, Естонії, Італії, Казахстану, Німеччини, Польщі, Словенії та Таїланду), а також запрошені гості – Наталія Чухрай, проректорка з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Львівської політехніки, Роман Данилишин, директор української школи при Товаристві «Просвіта» в Аргентині. Подію модерував заступник директора Інституту Андрій Яців. Віртуальні вітання учасницям передали Євгенія Петрова, виконувачка обов’язків голови Світової федерації українських жіночих організацій (СФУЖО), та Ірина Ключковська, директорка МІОКу й засновниця школи.

Урочисте закриття школи розпочалося зі вступного слова Андрія Яціва, який привітав студентів з успішним «кроком» у вивченні та пізнанні України.

Наталія Чухрай, проректорка з наукової роботи Львівської політехніки, у своєму вітальному слові відзначила 13-річну плідну діяльність школи та звернулась до студентів: «Дякую кожному, хто поринув у захопливий вир навчання, занурився в українськомовне середовище під час розмовних практик і дискусійних клубів, потоваришував із новими людьми – у такий спосіб ви також стали частинкою великої спільноти Львівської політехніки, одного з провідних університетів України та Європи».

Цьогоріч у школі взяли участь також переможниці Стипендіальної програми імені Анни Кісіль – голови СФУЖО у 2018–2020 роках. Віртуальні вітання учасницям передала в.о. голови СФУЖО, др-ка Євгенія Петрова, яка зазначила: «Сьогодні українська мова має особливе значення для всього світу. Це мова не лише держави Україна, а й усіх вільних людей, які боряться за свою свободу, свою історію, свої сім’ї, в якому куточку землі вони б не були. Світова Федерація Українських Жіночих Організацій вже третій рік поспіль надає Стипендію імені Анни Кісіль активним українкам з діаспори для вивчення української мови на Міжнародній школі україністики МІОКу «Крок до України». Ми щиро раді, що наші стипендіатки з Австралії, Аргентини, Бразилії, Естонії, Італії та Казахстану успішно завершили навчання. Переконані, що заговоривши українською, слухачки Школи не лише зміцнять зв’язок зі своїм українським корінням, а й стануть амбасадорками України у країнах проживання. В українській мові – наша сила та єдність! Українська – це мова нашої спільної ПЕРЕМОГИ!»

Роман Данилишин, директор української школи при Товаристві «Просвіта» в Аргентині, наголосив на важливості українців за кордоном пам’ятати про своє коріння: «Тільки якщо ми знаємо, звідки ми походимо, то будемо знати, куди йти». У зверненні до студентів очільник української громади в Аргентині зазначив, що упродовж двох тижнів школи вони зробили один з найцікавіших кроків у своєму житті. Окрім цього, п. Роман наголосив на цінності багаторічної плідної співпраці Товариства «Просвіта» (яке в наступному році святкуватиме поважний ювілей) з МІОКом і її продовженні.

Ірина Ключковська, директорка МІОКу, у віртуальному вітанні зазначила: «Переконана, що поширення української мови за кордоном має бути окремим напрямом державної політики України. Ніхто окрім нас не буде про це дбати. МІОК впродовж багатьох років на своєму рівні цілеспрямовано реалізує це завдання, яке ми визначили як стратегічно важливе. Нам це вдається! Створено власну бібліотечку підручників з української як іноземної, портали, комунікаційну платформу, проводимо Школи… це все для вас, дорогі друзі, для тих, хто хоче пізнати Україну, вивчити її мову. Дякуємо вам усім, слухачам Школи, за інтерес до нашої країни! Дякуємо за дієву підтримку! Ви найкращі!»

Урочиста церемонія видачі сертифікатів була гарною нагодою для викладачів школи – Оксани Гордої, Оксани Трумко, Галини Бойко, Олі Руснак, Романії Строцької та Назара Данчишина – з приємністю розповісти про своїх студентів, похвалити їх за плідну й цікаву співпрацю.

Координаторка і викладачка школи «Крок до України» Оля Руснак також подякувала усім слухачам школи за тепле й конструктивне спілкування.

Після одержання сертифікатів, студенти мали змогу виступити перед присутніми з декламуванням віршів, співом пісень чи рефлексіями про школу.

Студентка Катарина Савадж із Австралії, сказала: «Я дуже рада бути тут. По-перше, дякую МІОКу за курс «Крок до України». Дякую моїй вчительці Галині за минулі два тижні. Я дізналася багато нового про Україну та українську мову. Насправді, я можу говорити краще зараз. По-друге, я тут через чудову можливість – стипендію СФУЖО. Нарешті в Австралії у нас є велика українська діаспора». Згодом Катарина прочитала вірш Тараса Шевченка «Минають дні, минають ночі».

Студент Орест Костирія з Аргентини теж поділився своїми думками: «Хоч я не народився в Україні, моя кров є українська, і я завжди чувся українцем. Дякуючи вам, упродовж десяти днів ми брали участь в одній з найважливіших речей, які дозволяють почуватися українцями – вивчали нашу рідну, чудову і красиву мову».

Студентка Радослава Яновська-Ласкар з Польщі наголосила на важливості через мову і навчання будувати майбутнє України та світу: «Ви назвали вашу школу «Крок до України», але я думаю, що за ці два тижні ми зробили багато кроків. Вони дозволяють нам пізнати і пережити багато, ступити не на вузеньку стежку, а на дорогу.. Впевнена, що всі мої колеги з курсу будуть продовжувати цією дорогою йти. І ми всі будемо будувати (у якомусь сенсі) майбутнє України і майбутнє спільного світу».

Багаторазова учасниця нашої школи та велика подруга МІОКу Катрін Ґерц із Німеччини теж подякувала МІОКу за школу та гарні враження: «З вами не лише навчання, з вами – натхнення. Пані директорко, глибоко видихніть. З вашою школою все гаразд. Все минуло якнайкраще. Було цікаво, зустрічі були унікальні, ви всі дали мені величезне натхнення, всім дякую». Також пані Катрін підготувала унікальний подарунок – зняла відео, у якому вона, одягнена в національний український одяг, символічно запрошує усіх присутніх на Косівський базар насолодитися «віртуально й віртуозно» життям – навіть у нелегкі часи.

Студентка Йоанна Кравчик із Польщі відзначила високий рівень організації літньої школи та підсумувала свій виступ словами: «Мови нема без народу, і народу без мови нема. Хочу, щоб ми завжди про це пам’ятали».

Студентка з Таїланду Піраван Фесюк – активна волонтерка. Разом із чоловіком вони доставляють ліки і предмети першої необхідності до польового госпіталю та допомагають людям з житлом, харчами й одягом. У своєму слові Піраван теж висловила подяку: «Я об’їздила всю Україну, від Львова до Донецька. Зустріла багатьох людей. Я люблю Україну і ціную мужність українського народу. Дуже вдячна МІОКу за можливість отримати стипендію. Я щиро сподіваюся, що знання, отримані на школі української мови, стануть у пригоді моїй волонтерській роботі та житті в Україні. Буду займатися українською далі».

Студентка Головчук Софія з Казахстану теж підготувала особливе відеозвернення. «Я живу у Казахстані і поважаю казахську культуру, але я українка і живу за українськими традиціями, як вчать мене мої батьки» – зазначила дівчина та щиро подякувала СФУЖО за надану стипендію. Про інститут Софія теж відгукнулася дуже тепло: «Звичайно МІОК – це окрема країна, тут всі як одна сім’я. Я дякую за знання, які отримала, дякую, що ділилися досвідом. Ви – профі».

Особливим подарунком для усіх присутніх було спільно зі студентами створене відео із читанням фрагментів віршів Олександра Олеся «Живи, Україно» із циклів «У Криму» і «Літній вечір».

Відео, а також інформацію про цікаві події Школи можна буде переглянути вже незабаром!

Щиро дякуємо усім студентам, колегам і партнерам за досвід плідної співпраці та любов до української мови! До зустрічі на наступних літніх школах!

Наталія Чухрай Учасниця Літньої школи Ірина Ключковська Учасник Літньої школи Учасниця Літньої школи Учасниця Літньої школи Учасниця Літньої школи Учасниця Літньої школи Учасниця Літньої школи Учасник Літньої школи Учасниця Літньої школи Учасниця Літньої школи Учасниця Літньої школи Учасниця Літньої школи Назар Данчишин Учасниця Літньої школи