Завершилася виставка студентських робіт кафедри містобудування ІАРД «(не) тимчасове житло»

Кафедра містобудування Львівської політехніки
Фото з виставки

З 19 до 31 жовтня 2022 року відбувалась виставка студентських робіт кафедри містобудування Інституту архітектури та дизайну Національного університету «Львівська політехніка» за підтримки Львівської спілки архітекторів Національної спілки архітекторів України та Центру архітектури, дизайну та урбаністики «Порохова Вежа».

З 24 лютого 2022 року у зв’язку з початком війни та вторгненням росії на територію України українці були вимушені покинути домівки у пошуку безпечного місця для життя. Студенти кафедри містобудування Львівської політехніки за завданням на проєктування, наданим Львівською міською радою, розробили проєктні пропозиції територіальних житлових утворень та будинків для вимушено переселених українців.

– Розуміючи виклики сьогодення, звертаючись до думки, що «немає нічого постійнішого, ніж тимчасове», політехніки важливим завданням бачили віднайдення моделі проєктування «тимчасового житла» з новими просторовими якостями. Ці проєкти є своєрідною лабораторією для формування нових цінностей соціального житла та нової житлової політики в Україні, – зазначає доцентка кафедри містобудування Соломія Щегольська.

– Студенти ІІ курсу розробили проєкти універсальних таборів, які в мирний час можуть бути використані як оздоровчі спортивно-молодіжні, а в часі війни – для проживання внутрішньо переміщених осіб. Важливою особливістю цих проєктів є розташування ділянок в рекреаційних зонах, в оточенні лісу чи біля водойм. Розроблені проєкти передбачають різноманітні функції, що мають забезпечити психологічну реабілітацію та фізичне оздоровлення людей, що постраждали від війни. А саме: запроєктовані спортивні майданчики, місця для медитації та усамітнення, простори для спільного проведення часу, ділянки для садівництва та еколого-освітні центри із авіарієм та приміщеннями для можливого заселення домашніх чи евакуйованих з зоопарків тварин. Студенти також розробили універсальні житлові модулі, які враховують потреби внутрішньо переміщених осіб, – зазначає доцентка кафедри містобудування Ярина Онуфрів.

Афіша виставки Фото з виставки